
Recent onderzoek toont aan: geld maakt wel degelijk gelukkig
Hoewel vaak gezegd wordt dat geld niet gelukkig maakt, heeft een recente studie achteloos het tegendeel bewezen. Het gaat om een onderzoek van de National Academy of Sciences waaruit is gebleken dat de mate van geluk niet afvlakt na het behalen van een bepaald geldbedrag. Zelfs als je al genoeg centen op de bank hebt, word je dus alsmaar gelukkiger naarmate je meer geld binnen weet te harken. Je zou denken dat je niet nóg gelukkiger kan worden wanneer je in een riante villa vertoeft met een dikke Ferrari op de oprit, maar niets is dus minder waar. Ben je ongelukkig? Zorg ervoor dat je een goed gevulde portemonnee creëert.
Onderzoek in Amerika toont aan dat geld oneindig gelukkig maakt
Dat geld niet gelukkig maakt, is een opvatting die totaal onwaar blijkt te zijn, zo concluderen onderzoekers van de National Academy of Sciences. Daniel Kahneman en Matthew Killingsworth, de heren die de studie uitvoerde, ondervroegen maar liefst 33.000 verschillende volwassenen in de Verenigde Staten, en kwamen tot de conclusie dat geld eindeloos gelukkig maakt. Oudere onderzoeken vertellen dat men wel gelukkig wordt van geld, maar dat de mate daarvan afneemt na het bereiken van een bepaald bedrag. Zo liet zakenblad Forbes begin vorig jaar weten dat het gelukseffect van geld afvlakt na het bereiken van een spaarbedrag van zo’n 68.000 euro. Na het sparen van een dergelijk zakcentje zou geld dus niet nóg gelukkiger moeten maken, maar het onderzoek van Daniel Kahneman en Matthew Killingsworth bewijst het absolute tegendeel. Hun navraag bij de 33.000 Amerikanen heeft namelijk aangetoond dat geluk met het inkomen mee blijft stijgen, zelfs in het hoge inkomensbereik. Ook mensen die reeds rijk zijn, worden dus gelukkiger naarmate ze nog meer geld verdienen.
‘Ongelukkige minderheid’ haalt geen geluk uit een stevig inkomen
Daniel Kahneman en Matthew Killingsworth troffen gedurende hun onderzoek echter ook een zogenaamde ‘ongelukkige minderheid’ aan. Dit is een groep mensen die te maken heeft met negatieve gevoelens, die niet kunnen worden opgelost door middel van geld. Denk bijvoorbeeld aan mensen die eenzaam zijn. Een dergelijk probleem valt nu eenmaal niet aan te pakken met een stevig gespekte bankrekening. Het zal bij de ‘ongelukkige minderheid’ dus vooral om sociale problemen gaan, want dingen als vriendschap en liefde zijn niet te koop. Dat wil al met al zeggen dat niet alle mensen per se gelukkiger worden van geld, al is dat wel op de meerderheid van de ondervraagden van toepassing. Deze personen kunnen door middel van geld namelijk dromen in vervulling brengen. Veel mensen halen hun geluk bijvoorbeeld uit reizen, een dikke auto of een exclusief horloge, wat enkel met een stevig inkomen gerealiseerd kan worden. Klaarblijkelijk worden deze verlangens overigens nooit volledig vervuld, want hoe meer geld men bezit, hoe gelukkiger men is. Toch is dat niet het enige wat je als échte man zou moeten weten wat betreft financiën. Wij vertellen je alles wat je moet weten over geld.