Het onderzoek komt met slecht nieuws voor hopeloze singles

Single zijn is allang geen taboe meer, maar volgens een nieuwe studie van het Pew Research Center zijn we misschien wel op weg naar een complete verschuiving in hoe we naar relaties kijken. De cijfers liegen er niet om: maar liefst één op de vier volwassenen blijft waarschijnlijk levenslang single. Die conclusie betekent dat jongeren van vandaag, tegen de tijd dat ze 50 worden, een aanzienlijke kans hebben om nooit een ring om hun vinger te schuiven. Dat roept natuurlijk de vraag op: is dat een probleem of juist een nieuwe norm?

Waar je vroeger misschien met opgetrokken wenkbrauwen werd aangekeken als je op je veertigste nog niet getrouwd was, laat onderzoek zien dat singles vaker tevreden zijn met hun persoonlijke groei en eigen space. Het lijkt erop dat de vrijheid om je eigen keuzes te maken, zonder rekening te hoeven houden met een partner, voor veel mensen een enorme opluchting is.

Singles hebben meer ruimte om zich te focussen op carrière, hobby’s en hun sociale leven bijvoorbeeld. Dat is niet alleen goed voor je persoonlijke ontwikkeling, maar kan ook bijdragen aan een sterker gevoel van zelfstandigheid en vrijheid.

Maatschappelijke verschuiving

De maatschappij verandert mee. Het traditionele beeld van een huisje-boompje-beestje-leven maakt plaats voor meer variatie. Van veel reizen tot het kiezen voor bewuste kinderloosheid: het idee van ‘de norm’ vervaagt steeds meer. Toch zijn er ook nog zorgen. Relaties bieden vaak een sociaal vangnet en emotionele steun. Zonder dat vangnet kan eenzaamheid op de loer liggen, vooral naarmate mensen ouder worden. Het is dus belangrijk om, single of niet, te investeren in sterke vriendschappen.

Of je nou vrijgezel bent of niet, één ding is duidelijk: het leven draait niet meer om een ring en een trouwjurk. De nieuwe norm is zelf bepalen wat jou gelukkig maakt. Want uiteindelijk is dat toch waar het om gaat?