Volgens het onderzoek zijn jonge mannen die roken en drinken aantrekkelijker voor een korte-termijn relatie dan mannen die niet roken of drinken. Klinkt raar, en on-onderbouwd, maar laten we iets dieper in de materie duiken:

Het onderzoek aan de Ghent University werd geleid door onderzoekster Eveline Vincke. Aan het onderzoek deden 239 vrouwen mee, waarbij de vrouwen het gedrag van jonge mannen met betrekking tot de gezondheid en risicovolle gewoontes gingen beoordelen. De mannen werden ingedeeld in niet, gelegenheid en zware rokers en de vrouwen moesten aangeven of ze geïnteresseerd waren in een korte of lange-termijn relatie.

man man bier en roken

De vrouwen beoordeelden de mannen die gelegenheid rokers/drinkers waren vaker als aantrekkelijker voor een korte-termijnrelatie dan de niet-roker of drinker. Vrouwen rekenen rook- en drinkgedrag als indicatoren voor de gezondheid en fitheid van de man, maar ook ook als indicator hoeveel risico deze man neemt. Hier komt om de hoek kijken waarom vrouwen rokende en drinkende mannen aantrekkelijker vinden: vrouwen houden van stoere mannen die risico nemen. Een man die met zijn gezondheid speelt door zich ieder weekend loopt vol te tanken liters bier en de nodige peukjes weg paft zou dus aantrekkelijker zijn, omdat hij risico neemt. Daarbij zou het rook- en drinkgedrag in verband staan met de relatievoorkeur van de man, namelijk: een oppervlakkige relatie. Is dit zo?

Uit een onderzoek waarbij 171 jonge mannen gevraagd werden naar hun relatiebehoefte bleek dat de rokers en drinkers vaker op zoek waren naar oppervlakkige, korte-termijnrelaties.

man man roken en drinken

Vincke concludeert dat tabak en alcohol deel uit maken van een evolutionair-gedreven korte-termijn paring strategie die jonge mannen gebruiken. En deze is succesvol volgens de onderzoekster. Associëren vrouwen daadwerkelijk het rook- en drinkgedrag van mannen met het nemen van risico en vinden zij deze mannen aantrekkelijk? Beter volg je gewoon het advies van deze bartenders: