Gefeliciteerd! We steken er weer met kop en schouders bovenuit. Uit een studie, naar de lengte van inwoners uit 200 verschillende landen is namelijk gebleken dat de Nederlandse man veruit het langst is, met een gemiddelde lichaamslengte van 1,83 meter.

Tijdens het onderzoek, uitgevoerd door NCD Risk Factor Collaboration werden de lengtemetingen uit duizenden verschillende onderzoeken bij elkaar gevoegd. Het onderzoek werd niet enkel uitgevoerd om te bekijken welk land de langste inwoners telt, maar ook hoe de lengte van inwoners uit landen in de afgelopen eeuw is veranderd.

De afgelopen eeuw zijn we allemaal flink in de lengte gegroeid. Wij nederlanders zijn de afgelopen eeuw een goede 14 centimeter gegroeid. De Zuid-Koreaanse vrouwen zijn wel de uitschieters van het onderzoek. De afgelopen eeuw groeiden zij namelijk 20 centimeter.

Redenen

De Koreanen zijn zo rap gegroeid omdat daar in de afgelopen eeuw een flinke vooruitgang is geweest op het gebied van zorg, sanitaire voorzieningen en voeding. De verklaring dat wij de langsten der aarde zijn heeft niet te maken met een enkele oorzaak. Een van de redenen is de mate van sociale gelijkheid. Nederland heeft een goed zorg systeem, goede sanitaire voorzieningen en we eten over het algemeen allemaal vrij goed. Hierdoor zijn er weinig uitschieters naar beneden, wat de gemiddelde lengte hoog houdt. Daarnaast consumeren we met z’n alleen een flinke hoeveelheid zuivel, wat bijdraagt aan lichaamsgroei.

Kleinste groei

De mannen uit Oost-Timor (dat ligt hier) staan onderaan de lijst met een gemiddelde lengte van 1,60 meter. De kleinste groei werd gemaakt door bevolkingen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Saraha. In landen als Niger en Oeganda bleven de lichaamslengten veelal gelijk of stegen slechts licht.