Nintendo Classic Mini een schot in de roos

Nintendo was al bezig met gameconsoles toen wij nog in de luiers zaten. Het bedrijf uit Japan kent een rijke geschiedenis als het gaat om gaming en dat heeft z’n vruchten afgeworpen. Bij het horen van namen als Zelda, Streetfighter en Donkey Kong denken velen van ons terug aan de begindagen van het gamen. Urenlang met je beste vriend of vriendin achter de tv genieten van ingenieuze 16-bit spellen. De mensen die dit nooit hebben meegemaakt zullen met moeite begrijpen waarom dit zo verslavend is, maar wie er vroeger mee heeft gespeeld weet precies waar we het over hebben.

Toen Nintendo in november vorig jaar aankondigde de NES te herintroduceren waren we allemaal lyrisch. Het terugbrengen van deze klassieke console – in miniversie – was datgene waar iedereen onbewust op zat te wachten. Dat bleek ook uit de cijfers: maar liefst 2,3 miljoen keer ging de NES over de toonbank. Een ongekende hoeveelheid dat zulke simplistische games draait.

de nintendo classic mini snes is een gouden greep MAN-MAN

De Nintendo Classic Mini: SNES is de opvolger van de NES en ook dit is nu al een groot succes. Waar de NES in enkele maanden 2,3 miljoen keer verkocht werd, daar is de SNES in één maand al 2 miljoen keer verkocht. Hoe is dit mogelijk voor een systeem dat op ’t oog zo verouderd lijkt?

Waarom deze Classic niet mag ontbreken

De Nintendo Classic Mini: SNES is een exacte kopie van het origineel, alleen dan net iets beter, verfijnder en van deze tijd. Wat opvalt is de eenvoud waarmee je het apparaat kunt aansluiten, iets wat voor velen niet heel veel uitmaakt, maar toch. Het gebruiksgemak zo hoog mogelijk houden is een prettige bijkomstigheid. Je krijgt er twee controllers bij – je kent ze wel, die classics die symbool staan voor de begindagen van het gamen.

Daarnaast komt de SNES met 21 games die je mag verwachten op een console als deze. Zoals we hierboven al vernoemd hebben zullen daar ook toppers als Zelda, Streetfighter en Super Mario tussenzitten. Deze titels mogen niet ontbreken natuurlijk. Bovendien heeft Nintendo een functie toegevoegd die het mogelijk maken om tot vijf minuten van je gameplay terug te spoelen. In iedere game kun je vier verschillende opslagpunten maken. Tevens kun je je games afspelen in een zelf te kiezen kader – welke van kleur verandert afhankelijk van het spel dat je speelt.

de nintendo classic mini snes is een gouden greep MAN-MAN

De Nintendo wordt geleverd met twee controllers, een HDMI-snoer en een USB-voedingssnoer. Let wel even op, Nintendo levert de console zonder de voeding voor het USB-snoer, dus deze moet je apart erbij kopen. Wel handig om te weten, zonder voeding valt er namelijk weinig te spelen. Wat opvalt bij het spelen is het feit dat ze optisch praktisch niets hebben veranderd aan de games. Zo behoudt iedere game z’n nostalgisch gevoel en waan jij je echt terug in de tijd. Iets waar wij heel erg over te spreken zijn,

Nostalgie is veel waard

En zo is ’t maar net. Het besluit van Nintendo om niet te innoveren met deze twee consoles, maar juist mooie herinneringen op te halen is een schot in de roos. Het is min of meer een tijdmachine voor de mensen die nog met de originele consoles hebben gespeeld. Om nog maar te zwijgen over de genialiteit in games als Zelda en Super Mario. Het zijn stuk voor stuk titels die gezien mogen worden als de grondleggers van console gaming – niet de minste dus.

de nintendo classic mini snes is een gouden greep MAN-MAN

Waar de jongere generatie nu op zoek is naar futuristische game mogelijkheden (VR-gaming, toekomstverhalen), daar zijn wij – de oude game garde – vooral op zoek naar die nostalgie. Nog voor de dagen dat je maar liefst 203 knoppencombinaties moest onthouden en 3D een vies woord was. Die tijden herbeleven is voor ons veel meer waard dan welke grafisch ongekend goede game dan ook.

Het blijkt ook wel, alle bovengenoemde consoles zijn uitverkocht en Nintendo heeft alweer toegezegd om de NES in de zomer van 2018 weer opnieuw te gaan produceren. We durven bijna met zekerheid te zeggen dat de mini console ook dan weer zal uitverkopen. Wacht het dus nog even af en koop ‘m niet voor een véél te hoge prijs. De adviesprijs voor Nederlandse winkels ligt rond de €89. Hoe het zit voor de SNES is nog even afwachten, sinds de officiële release in september zijn er al meerdere nieuwe leveringen geweest. Op ’t moment is ook deze versie volledig uitverkocht.