Een nieuwe scandinavische misdaadserie op Netflix

Sinds vandaag is de nieuwe Netflix-serie Harjunpää (oftewel Helsinki Crimes) te zien op Netflix. In de serie zie je een zomers Helsinki en kijk je mee door de ogen van twee rechercheurs van de afdeling moorzaken. De rechercheurs Timo Harjunpää en Onerva Nykänen laten zien hoe burgers op straat en zelfs in hun eigen huis niet veilig zijn. Door al deze harde misdaden zijn Timo en Onerva angstig over hun eigen gezinnen en familie.

 

De serie is gebaseerd op de verschillende romans die al verschenen zijn met het literaire hoofdpersonage Timo Harjunpää. Zo is het eerste boek in 1976 gepubliceerd en zijn er vervolgens nog zo’n tien boeken geschreven over het personage. Ook zijn er al veel verschillende tv-series en film gemaakt.

Nieuwe Scandinavische crimeserie staat sinds vandaag plotseling op Netflix

De cast van Netflix-serie Helsinki Crimes

Hoofdpersonage Timo Harjunpää wordt gespeeld door Olli Rahkonen. Hij vertelt over zijn rol in de serie: “Ik ben maar een normale vader van twee kinderen die zijn vertrouwen in de mensheid probeert te behouden, ook al is het soms moeilijk om de misdaden (die hij onderzoekt) en de redenen erachter te begrijpen. Het is niet zoals dit giftige mannelijke personage dat je gewend bent te zien. Meestal zie je eenzame, gebroken mensen die het vertrouwen in alles hebben verloren, dus het is een genoegen om eigenlijk een heel normale man te spelen.”

Wat maakt Helsinki Crimes anders dan andere crime-series?

Je ziet in veel andere misdaadseries dat het verhaal volledig draait om alle misdaden die er gebeuren. Bij Helsinki Crimes is dit niet het geval. Deze serie wil juist duidelijk maken dat de rechercheurs ook een eigen gezin en leven hebben naast alle donkere misdaden die plaatsvinden. Je ziet vooral het gezinsleven van hen terug en je ziet hoe zij al hun ervaringen verwerken. Regisseur Matti Kinnunen vertelt: “Je moet altijd proberen iets anders aan te bieden. Soms is het iets dat je niet kunt voorspellen. Hoewel we veel brute, duistere, wrede misdaden hebben, probeer ik mezelf altijd uit te dagen om iets uit ons dagelijks leven te vinden dat de moeite waard is om te vertellen, zodat het niet te fictief aanvoelt.”

Ben jij nu super enthousiast geworden over deze serie? Kijk hieronder alvast even de trailer of begin gewoon lekker met streamen, Hou je nu toch wat meer van Nederlandse misdaadseries? No worries, we got you! Bekijk de vijf beste Nederlandse misdaadseries.