Trapped (Ófærð) is een Scandinavische top serie op Netflix

Grote kans dat het van een Scandinavische schrijver blijkt te zijn als je een thriller oppakt. De noordelijke landen weten precies hoe ze een grimmige sfeer weten te creëren. Dit wordt extra benadrukt door de kou, de duisternis en de verlaten landschappen. Ook in films en series komt dit terug. Kijk bijvoorbeeld maar naar The Bridge, over een lijk dat precies tussen Denemarken en Zweden wordt gevonden. Ook de serie Trapped (in het IJslands heet de serie Ófærð, maar dat is net wat minder makkelijk uit te spreken) is een Scandinavische serie van topniveau.

Moord op afgelegen eiland

Trapped speelt zich af in een kustplaats in IJsland. Zeven jaar geleden kwam hier een vrouw om het leven tijdens een brand. Haar vriend overleefde en bleef achter met een schuldgevoel, terwijl haar ouders hem altijd als de dader zijn blijven zien. Zeven jaar na de brand wordt er een lichaam zonder ledematen en hoofd gevonden. Dit is tijdens een grote sneeuwstorm. Een ferry die net arriveert vanuit Denemarken mag het eiland niet meer verlaten. Is de dader één van de passagiers of iemand van het eiland? En wat heeft de moord te maken met de brand van zeven jaar geleden? Politiechef Andri moet de antwoorden op deze vragen gaan achterhalen.

Trapped

Duurste IJslandse serie ooit

Inmiddels heeft Trapped twee seizoenen, die allebei op Netflix zijn te vinden. De serie kan op positieve recensies rekenen. Zo is het IMDb-gemiddelde van Trapped een 8.1 en heeft het eerste seizoen van de serie een 100% Tomatometer, met een audience score van 97%. Waanzinnig dus.

Die goede recensies zijn te wijden aan het acteerwerk en de spanning van het plot, maar waarschijnlijk ook aan het budget. De serie was namelijk de duurste IJslandse serie die ooit is geproduceerd. Maar liefst 1 miljard IJslandse kroon werd uitgegeven aan de productie. Dat is omgerekend bijna 6.5 miljoen euro. Oordeel zelf wat je van de serie vindt op Netflix, of check de trailer hieronder alvast.