Botswana

In het zuiden van het continent Afrika vinden we de Republiek Botswana. Wellicht niet het eerste land waar je aan denkt om heen te gaan, maar dit land viert dit jaar hun vijftigste jaar van onafhankelijkheid. En dat is iets om te vieren.

Het is een van Afrika’s meest stabiele landen. Het is prachtig: veelzijdig, wild en adembenemend. Ga naar Okavangodelta, de grootste delta ter wereld. En de kans dat je de Big Five tegen het lijf loopt is vrij groot.

tien-reisbestemmingen-1

Californië

San Fran, de stad in het noorden van Californië is een overvloed aan pracht. Haar felgekleurde brug, haar toffe boetiekjes en de hippe restaurants die de Amsterdamse Foodhallen tot niets verpulveren. San Francisco is vrijdenkend en het technische Valhalla. Het weer is top, maar neem wel een jas mee. De welbekende Californische mist kan zorgen voor mierentietjes.

tien-reisbestemmingen-2

Griekenland

Nee, niet Cherso, hoewel het natuurlijk heerlijk is om Jokertjes’ taferelen her te beleven. Het is een land dat voor velen niet onbekend zal zijn, maar het is prachtig. En niet te duur. Kreta, Santorini en Mykonos zijn eilanden die iedereen al zes keer heeft uitgespeeld. Kies daarom voor een minder bekend eiland, zoals Cyclades. Prachtig.

tien-reisbestemmingen-3

Brazilië

Het land dat dit jaar thuisbasis is van de Olympische Spelen in augustus. En dit gaat ervoor zorgen dat Brazilië, net als tijdens het WK, een totale make-over zal doormaken. Hierover zal wereldwijd weer onenigheid over ontstaan. Laten we hopen dat de bevolking er niet onder lijdt. Support ze door jouw zuurverdiende centjes te spenderen aan het heerlijke Braziliaanse leven. En ga na augustus. Je wordt er niet blij van als de stad overspoeld wordt door een miljard toeristen.

tien-reisbestemmingen-4

Ierland

Ja ja, een Europees land dat in 2016 ook onafhankelijkheid viert, maar dan honderd jaar. Althans, 1916 was het jaar dat de Ieren zich verzetten tegen de onderdrukking van de Britten. Uiteraard is het een schitterend land, maar Dublin, zoals we eerder schreven, is een stad voor op de bucketlist. Leef je uit in huiselijke, knusse kroegen en neem een goed Iers whiskeytje in de hand. Drink deze ook op.

Tanzania

Houd je een beetje van avontuur? Top. Tanzania is een populaire bestemming voor mannen die Bear Grylls gaan op vakantie. Het biedt zowel het hoogste als meeste diepe punt uit het continent Afrika; de Kilimanjaro en de bodem van het Tanganyika meer. En als je beide punten hebt geraakt, vergeet dan niet de mooie nationale parken te bezoeken en bosreservaten.

tien-reisbestemmingen-8

Polen

Ook een land waar we al eerder over schreven. Waarom? Omdat Krakau tof is. Ben je religieus? Dan moet je naar Krakau als de Paus daar komt shinen op World Youth Day. Ben je niet religieus? Hoe tof is het om hem een keer te zien, selfie te schieten en crazy likes vangen op Facebook? Dacht ik. Lees hier trouwens waarom Krakau nog meer een bezoekje waard is.

Palau

Palau of Belau is een land in Oceanië. En eigenlijk spreekt de foto voor zichzelf: hier wil je heen. Wat een beauty. De wateren waar het land zich in bevindt zijn heilig verklaard. Dus mocht je van duiken houden, is dit echt de hemel en zal meer voldoening geven dan het vinden van Atlantis. Het land bestaat uit zo’n 340 eilanden – waar er zo’n twaalf van bewoond – die op zichzelf al een avontuur zijn. Vergeet overigens geen duik te nemen in het kwallenmeer.

tien-reisbestemmingen-7

India

Je kent Jungle Boek wel. Met die beer, die panter en dat ventje dat ze begeleiden. Nou, later in 2016 komt er dus een film van uit, waarvan de verwachting is dat deze door het plafond zal gaan (check hier de trailer). De film speelt zich dus in India af, wat ertoe zal leiden dat India zal overstromen met meer toeristen dan het al doet. Logisch, want India is gevuld met natuurreservaten en een tal aan nationale parken die jou de ultieme Mowgli ervaring geven. Check bijvoorbeeld de Andaman Eilanden. Een plek die niet heel makkelijk te bereiken is, maar je wordt beloond met een trip naar een paradijs vol onaangeraakte stranden.

tien-reisbestemmingen-6