De Nederlandse merken die e-bikes met trots produceren

Volgens de laatste cijfers hebben we in Nederland meer fietsen dan mensen: 23 miljoen om zo’n 17 miljoen. Een vrij bizarre statistiek natuurlijk. Van de inwoners in Nederland bezit ruim 85% minstens één fiets, vaak ook een e-bike. Uitgaande van ongeveer 6,4 miljoen huishoudens, beschikt elk huishouden dus over gemiddeld ruim drie fietsen. De gemiddelde levensduur van zo’n fiets is in Nederland 13 jaar, wat inhoudt dat Nederland alleen al voor de vervangingsmarkt goed is voor meer dan 1 miljoen fietsen per jaar.

Tegenwoordig zijn zo’n 33% van de Nederlandse fietsen de traditionele stadsfiets. Maar de afgelopen jaren is de elektrische fiets aan een indrukwekkende opmars bezig. Van 6% aandeel in de totale fietsverkoop 2007 nam de verkoop van de e-bike in de afgelopen jaren toe naar een aandeel van 42% in 2019, en zelfs 57% in 2023. De e-bike is nu de meest verkochte fiets in Nederland, en veel daarvan zijn gefabriceerd door een Nederlands bedrijf. Wij zetten 10 gerenommeerde merken voor je op een rij:

1. Cortina

Cortina biedt trendy e-bikes met een eigentijds design. Ze zijn populair bij jongere fietsers vanwege hun moderne uitstraling en betaalbare prijs. Cortina-fietsen zijn ontworpen met het oog op comfort, stijl en gebruiksgemak. Ze bieden een breed scala aan elektrische modellen, waaronder stadsfietsen, elektrische fietsen, transportfietsen en kinderfietsen. Voor ieder wat wils, dus.

2. PhatFour

PhatFour focust zich dan weer op een heel ander segment in de elektrische fietsenmarkt. Zij leggen zich namelijk toe op fatbikes, de grote robuuste fietsen met brede banden die vooral in de Randstad steeds meer aan populariteit winnen. PhatFour heeft voor een heuse revolutie gezorgd in lands’ hedendaagse fietscultuur.

3. WATT

Een fiets van het bedrijf WATT omschrijft zichzelf als hip, elektrisch en perfect voor in de stad. Met hun minimalistische design, zoals het aluminium frame waarin de accu en motor zijn weggewerkt, lichtgewicht accessoires en slanke banden is de WATT-fiets een absolute blikvanger in de stad.

4. Gazelle

Een Nederlandse klassieker is natuurlijk Gazelle. Zij maken al sinds 1892 fietsen en staan tegenwoordig ook bekend als hoogwaardig exploitant van de elektrische modellen. Van sportieve modellen tot de dagelijkse boodschappen-modellen, Gazelle heeft het allemaal.

5. Batavus

Een ander gerenommeerd Nederlands fietsenmerk is natuurlijk Batavus. Een e-bike van Batavus is naar eigen zeggen snel te herkennen aan een modern design en handige innovaties, welke zorgen voor optimaal fietscomfort.

6. Koga

Ook Koga is een Nederlands fietsmerk, gevestigd in het Friese Heerenveen. Koga richt zich met zijn gevarieerde assortiment op de veeleisende fietser, die bereid is te betalen voor kwaliteit.

7. Stella

Stella, wat zichzelf omschrijft als ‘de grootste e-bike specialist van Nederland’, geldt als één van de grondleggers als het gaat om e-bikes in Nederland. Het bedrijf bestaat sinds 2011 en produceert uitsluitend elektrische fietsen, wat het in die zin een uniek merk maakt.

8. QWIC

QWIC is in 2006 voortgekomen uit een soort experiment, waarbij oprichter Michiel Hartman samen met vier vrienden in 2004 een zeven maanden lange fietstocht maakten van Beiroet naar Beijing. Al fietsend kwamen ze achter het belang van mobiliteit en dan vooral het elektrische aspect, waarna het bedrijf QWIC werd geboren. Vandaag de dag opereren ze nog altijd met deze toewijding en kennis.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door QWIC (@qwic_ebikes)

9. Union

Ook Union is een Nederlands bedrijf dat zich toelegt op de productie van e-bikes. Hoewel een wellicht wat minder bekende naam, haal je gegarandeerde kwaliteit in huis, gezien het feit dat Union en onder meer Gazelle onder hetzelfde moederbedrijf vallen en dus in dezelfde fabriek worden gemaakt.

10. Carqon

Carqon is net als het al eerder genoemde Phat Four een bedrijf dat zich toelegt op een bepaald soort product binnen het segment elektrische fiets. In hun geval, de elektrische bakfiets, welke je in de stad tegenwoordig praktisch op elke hoek van de straat ziet. Een Carqon-bakfiets is vooral bij gezinnen erg populair. En niet ten onrechte, want het beste van twee werelden komt samen: snel en praktisch.