1. Biefstuk nachos

Deze chique vorm van de nacho-ovenschotel is eventjes werk, maar dan heb je ook wel echt een heerlijke maaltijd. Dit is wat je nodig hebt voor de biefstuk nacho’s:

  • 250 gram lendelap of entrecote
  • (mais)olie om in te bakken
  • zout, zwarte peper
  • 4 kleine (mais)tortilla’s
  • 50 gram grof geraspte belegen kaas, cheddar of verkruimelde feta

Marinade

  • 1 dl ananassap
  • sap van 1/2 limoen
  • 50 ml Japanse sojasaus
  • 1 klein teentje knoflook, fijngehakt

Refried beans

  • 2 eetlepels olie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 70 gram bacon, dik gesneden
  • 2 theelepels gemalen komijn
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder (hot)
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 1 blik zwarte bonen (400 gram)

nacho's met biefstuk

Bereiding:

  1. Roer alle ingrediënten voor de marinade door elkaar en laat het vlees er minstens 1 uur in marineren (afgedekt in de koelkast).
  2. Verhit olie in een koekenpan en bak de ui, knoflook en bacon ca. 3 minuten. Voeg de komijn, oregano, paprikapoeder en bonen met wat vocht toe. Laat het nog ca. 10 minuten zachtjes bakken. (Prak een derde van de bonen fijn met een vork en roer door.)
  3. Verwarm intussen de oven voor op de hoogste stand. Haal het vlees uit de marinade en dep het droog met keukenpapier. Verhit een grillpan en bestrijk hem met olie. Grill het vlees snel aan twee kanten bruin. Bestrooi met zout en peper. Snijd het vlees in reepjes.
  4. Leg de tortilla’s op een bakplaat en verdeel het bonenmengsel erover. Leg hier de reepjes vlees op. Strooi de kaas erover. Laat de tortilla’s in ca. 4 tot 6 minuten knapperig worden en de kaas smelten.
  5. Smakelijk!

2. Nacho’s met gehakt

Deze nacho’s mogen dan we iets minder fancy zijn dan de variant met biefstuk, maar dat betekent niet dat ze niet zo lekker zijn! Dit zijn de ingrediënten voor de nacho’s met gehakt:

  • 370 gram nacho’s, naturel
  • 620 gram kidneybonen, afgespoeld en uitgelekt
  • 350 gram rundergehakt
  • 2 grote tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 blikjes tomaat in blik
  • 1 blikje tomatenpuree, 70 gram
  • 2 royale eetlepels gerookte paprikapoeder
  • 1 theelepel royaal komijnzaad, gemalen
  • 1 theelepel gele mosterdzaad, gemalen
  • 175 a 200 gram geraspte kaas, goed smeltbaar
  • 1 stengel bosui, in dunne reepjes gesneden
  • Peper en zout uit de molen
  • 1 bakje sour cream, 125 gram
  • 1 rijpe avocado
  • Sap van halve citroen

gehakt nachos

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe een scheut olijfolie in de pan en fruit daarin de knoflook en ui aan.
  3. Roer het gehakt erdoor en roerbak dit op middelgroot vuur totdat het gehakt bijna gaar is.
  4. Strooi de paprikapoeder, komijn en mosterdzaad eroverheen en schep alles even om.
  5. Roer de tomatenpuree en kidneybonen erdoor.
  6. Doe de blikjes tomaten erbij en vul 1 leeg blikje voor de helft met water. Op deze manier spoel je de blikjes even uit en het water met de restanten tomaten schenk je ook in de pan.
  7. Laat het voor een paar minuten zachtjes inkoken. Totdat je de gewenste dikte hebt.
  8. Breng de chili con carne op smaak met peper en zout.
  9. Leg een dunne laag nacho’s in een ovenschaal en schep er een paar lepels chili con carne overheen.
  10. Strooi de geraspte kaas over de chili con carne.
  11. Zet de ovenschaal voor enkele minuten in de oven. Totdat de kaas goed gesmolten is.
  12. In de tussentijd doe je de sour cream in een schaaltje en roer je deze los.
  13. Haal de schil van de avocado, verwijder de pit en prak de avocado met een vork fijn. Doe de avocado in een kommetje. Schenk het citroensap erbij en breng op smaak met peper en zout. Roer om.
  14. Haal de nachos uit de oven en serveer direct met de avocado dip en sour cream.

3. Nacho schotel met BBQ fried chicken

Nog een heerlijk nacho recept: BBQ fried chicken nacho’s.

Dit zijn de ingrediënten:

Voor de nacho’s:

  • 1 zak tortillachips naturel
  • 350 gram kipdijfilet
  • 1 fles BBQ saus
  • 1 blikje mais
  • 1 rode ui
  • 1 jalapeño
  • 250 gram cherrytomaten
  • ½ bosje bosui
  • kaas naar smaak (bijvoorbeeld geraspte cheddar of Parmezaanse kaas)

Voor de guacamole

  • 2 avocado’s
  • 1 jalapeño
  • ½ bosje bosui
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt
  • ½ bosje koriander
  • sap van 1 limoen

kip nacho's

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op ongeveer 180 graden.
  2. Begin met het koken van de kipdijfilet, zet een pannetje met kokend water op het vuur en laat de kipdijfilet hierin gaar koken. Zodra hij gaar is (dat kun je checken door hem uit elkaar te trekken en kijken of het nog roze van binnen is), leg je het in een schaaltje waar je het met 2 vorkjes uit elkaar trekt in reepjes. Giet hier het hele flesje BBQ saus overheen en zet even apart om te marineren (±15 mins).
  3. Snij nu de rode ui en jalapeño, rasp de kaas indien nodig. Neem nu een ovenschaal, leg hier bakpapier in en strooi de tortilla’s, pulled BBQ kip, mais, rode ui, kaas en jalapeño overheen en hussel deze.
  4. Zet in de oven voor ongeveer 10 minuten en snijd ondertussen de cherrytomaten in halfjes en de bosui. Maak de guacamole door alle ingrediënten in een blender te gooien en fijn te malen tot een gladde substantie.
  5. Haal de ovenschaal er uit en strooi hier nu de cherrytomaten, de bosui en 1/3 van de guacamole overheen (de rest kun je er bij serveren om nog te dippen). Indien je ook nog Parmezaanse kaas gebruikte, kun je deze er nu ook nog overheen strooien.

4. Loaded nachos

Deze heerlijke geladen nacho’s smaken zoals ze klinken: loaded. Deze lekkernij gaat het beste samen met de heerlijke zelfgemaakte salsa die erbij hoort. Dit zijn de ingrediënten die je nodig hebt:

  • Grote zak tortillachips (naturel)
  • 250 g rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gesnipperd
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el chilipoeder
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 blik rode kidneybonen, uitgelekt
  • 1 klein blikje maiskorrels, uitgelekt
  • Paar stengels lente-ui, in ringen gesneden
  • 200 g geraspte kaas
  • Zout en peper uit de molen
  • Olie om in te bakken

Voor de salsa

  • 3 grote tomaten
  • 1 avocado
  • 1 jalapeño peper, in smalle ringen gesneden
  • Paar takjes peterselie of koriander, fijngehakt
  • Sap van een halve limoen

nacho recepten

Bereiding

  1. Verhit een grote koekenpan met wat olie en fruit de ui, knoflook en paprika op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de specerijen toe en bak kort nog even verder.
  2. Voeg het gehakt toe en roer met een vork los. Breng goed op smaak met zout en peper. Voeg de kidneybonen en mais toe en laat op laag vuur zachtjes pruttelen totdat het gehakt gaar en zacht is en het vocht bijna verdampt is.
  3. Zet het vuur uit en roer de helft van de lente-ui door het gehakt.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in en bedek de bodem met een laagje tortillachips. Bedek met een laagje gehakt en geraspte kaas en herhaal deze lagen tot de ingrediënten op zijn. Eindig met gehakt en kaas.
  5. Bak ongeveer tien minuten in de oven, of totdat de kaas gesmolten is. Maak ondertussen de salsa.
  6. Halveer de tomaten en verwijder het sap en de zaadlijsten. Snijd de tomaten in blokjes.
  7. Halveer de avocado over de lengte en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees, in de schil, in blokjes en schep het vruchtvlees vervolgens met een lepel uit de schil.
  8. Meng de tomaat, avocado, jalapeño, peterselie en limoensap voorzichtig in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  9. Bestrooi de nacho’s uit de oven met de overige lente-ui en serveer met de salsa en eventueel nog wat zure room, of crème fraîche.

5. Pittige nachos uit de oven met kip

En het laatste recept is een lekker pittige, uitgedost met kip en al. Dit zijn de ingrediënten:

  • 300 gram kipgehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 zak naturel tortillachips
  • 1 jalapeño peper (in dunne ringen gesneden)
  • 75 gram geraspte cheddar
  • 2 rijpe avocado’s
  • 1 teentje knoflook
  • 3 trostomaten(fijngesneden)
  • 1 sjalotje(fijngesneden)
  • scheutje olijfolie

Let op! Voor dit nachtrecept heb je ook een staafmixer nodig.

nacho kaas kip

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 C.
  2. Zet de koekenpan op het vuur en giet wat olie in de pan. Bak het kipgehakt gaar en voeg dan tomatenpuree, paprikapoeder en 1 el water toe. Meng goed door en zorg ervoor dat het water verdampt.
  3. Haal de pan van het vuur.
  4. Verdeel de chips over de ovenschotel. Verdeel hier het gebakken kipgehakt overheen, gevolgd door de jalapeño ringen en de kaas.
  5. Zet de ovenschaal 5 minuten in de oven.
  6. Meng intussen de tomaten en de ui en zet apart.
  7. Met een blender of staafmixer pureer je de avocado met knoflook. Breng eventueel op smaak met zout en limoensap.
  8. Haal de ovenschotel uit de oven en serveer de guacamole en tomatensalsa er los bij.

Zin in nacho’s gekregen, maar is dit toch teveel moeite? In Amsterdam is nu een restaurant geopend dat alleen nachos en cocktails serveert. Smakelijk!