Christopher Nolan aan het roer van Memento 

Christopher Nolan is zonder twijfel één van de beste regisseurs. Hij is het meesterbrein achter talloze films. De bekendste voorbeelden hiervan zijn waarschijnlijk de Batman-films, Interstellar en Inception. Zijn films krijgen doorgaans allemaal goede IMDb-noteringen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat een aantal films van de regisseurs zijn opgenomen in de lijst van beste films van de 21e eeuwMemento is 20 jaar oud en werd door de regisseur gemaakt in 2000. Het was pas zijn tweede film. Guy Ritchie speelt de hoofdrol in deze film.

Memento

Het plot van de film

In Memento staat Leonard (Guy Pearce) centraal. Tijdens een overval door twee mannen wordt Leonards vrouw vermoord en loopt Leonard een vorm van geheugenverlies op. Eén van de mannen sterft, maar de andere weet te ontkomen. Door zijn geheugenverlies is Leonard niet langer in staat om nieuwe herinneringen te maken. Tegelijkertijd wil hij wraak nemen op de moordenaar van zijn vrouw. Op zijn zoektocht worstelt hij met zijn geheugenverlies. Via geheugensteuntjes en de hulp van ‘bekenden’ probeert hij steeds meer te ontrafelen wat er gebeurd is en wat zijn volgende stap moet zijn. Maar zijn de mensen die hem helpen wel wie ze zeggen te zijn? En kan Leonard überhaupt wel op zichzelf vertrouwen?

Typische film van de regisseur

Het is duidelijk dat Memento draait om thema’s zoals tijd, geheugen en werkelijkheid. De film wordt bovendien in een niet-chronologische volgorde verteld. Aspecten zoals tijd en geheugen zien we terug in veel films van Christopher Nolan. Het recentste voorbeeld hiervan zal zijn nieuwe film Tenet worden. Doordat de kijker de ervaring vanuit Leonards beperkte geheugen meekrijgt, blijft tot het einde spannend wat de echte werkelijkheid is. Check de trailer hieronder, of kijk de gehele film op Netflix.