Wat zijn mee-eters?

Voordat we je vertellen hoe je mee-eters kan behandelen en (beter nog) kan voorkomen, is het belangrijk om duidelijk te weten wat een mee-eter precies is. Mee-eters ontstaan wanneer je poriën verstopt raken. Je poriën vormen de uitgangen van je zweet- en talgklieren. Het talg dat in deze talgklieren zit, is bedoeld om je huid te beschermen tegen uitdroging en bacteriën. Wanneer er teveel talg in een talgklier zit gaat het, in combinatie met dode huidcellen, ophopen in je porie. Als gevolg hiervan ontstaan mee-eters.

Voorkomen: wat helpt ertegen?

Er zijn meerdere dingen die jij zelf kan doen om zo het risico op een onzuivere huid – en dus mee-eters – te verminderen of uit de weg te gaan. Gezond en gevarieerd eten draagt bij aan een gezonde huid. Geen vette kapsalon na een avond stappen, maar groenten en fruit. In veel groente zoals spinazie zit vitamine A en in fruit zoals sinaasappels zit vitamine C. Deze vitamines dragen bij aan het herstellen van de huid.

mee-eters uitknijpen

Een tweede tip is het goed verzorgen van je huid. Was elke ochtend en avond dus je gezicht en probeer vette crèmes die je huid dichtsmeren, te vermijden. In plaats daarvan kan je juist je huid scrubben, zodat je de dode huidcellen verwijdert, of kiezen voor een lichte crème. Was ook je kussensloop vaak genoeg: bacteriën van je huid blijven in je kussensloop liggen en kunnen ook bijdragen aan een onzuivere huid.

Behandelen: hoe moet je mee-eters uitknijpen?

Om een kort antwoord te geven op bovenstaande vraag: dat moet je eigenlijk vooral niet doen. Door mee-eters uit te knijpen loop je namelijk kans dat je littekens creëert op je huid. Ook kan je, door te hard te knijpen, andere poriën verstoppen, zodat je op lange termijn alleen maar meer plekjes krijgt. Toch blijft het moeilijk om van die vervelende plekjes in je gezicht af te blijven. Mocht je daarom het advies om er van af te blijven negeren, dan is het goed om te weten dat het belangrijk is dat je handen schoon zijn en je je gezicht voordat je aan het proces begint hebt gewassen met warm water. Probeer ook een watje of tissue paraat te hebben voor als je klaar bent. Niet alleen de voorbereiding is namelijk belangrijk, ook de nabehandeling. Dus weer je gezicht grondig wassen en waar nodig behandelen met een geschikte crème.

Mee-eters op je rug of andere lastige plekken, wat te doen?

Er zijn plekken waar je lastig bij kan of die je niet goed kan zien. Denk aan je rug. Op je rug zijn mee-eters vaak wat hardnekkiger, omdat de huid van je rug dikker is dan van je gezicht. Ook bevinden zich meer talgklieren op je rug dan op je gezicht. Wat je kan doen aan puistjes op je rug is je onder de douche insmeren met een reinigingsgel, of een scrub te gebruiken voor de plekken waar je bij kan. Draag katoenen kleren, zodat je huid kan luchten en douche meteen na het sporten. Mocht je er last van blijven houden, dan kan je ook contact opnemen met een huidtherapeut.

Speciale tips

Er zijn op het internet tientallen verschillende tips te vinden over producten en huis-tuin en keukenartikelen die je kunnen helpen bij het voorkomen en tegengaan van mee-eters. Een waarschuwing is het gebruik van tandpasta tegen mee-eters: de ervaringen hiermee zijn erg wisselend en kunnen je huid ook blijven schade toedienen. Wat wel een tip kan zijn is het gebruik van speciale mee-eter strips of black head maskers. Deze zijn speciaal ontworpen voor mee-eters en breng je gemakkelijk aan op je gezicht. Ook het bezoeken van een huidtherapeut, schoonheidsspecialist of zelfs diëtiste om je dieet aan te passen, zijn bruikbare tips. En de makkelijkste: drink genoeg water.