Bier uit een bijzonder vaatje

Geen zomer zonder een glas perfect getapt bier. Waarschijnlijk is dat de eerste ingeving die Mullan had toen hij een antieke brandweerwagen zag. Het oorspronkelijke voertuig had, hoe gek het ook klinkt, een houten pizza-oven. Dat hield hem overigens niet tegen om aan zijn unieke project te beginnen: het ombouwen van de brandweerwagen tot een volwaardige, rijdende bar met maar liefst tien tappen. Dat wil overigens niet zeggen dat er enkel bier wordt geschonken. De wagen heeft nu een reusachtige walk-in koeling en een prachtige naam: Ladder 419 Beer Truck.

 

Een omgebouwde brandweerwagen

Het leuke aan het hele project is dat het uiterlijk van de oorspronkelijk brandweerwagen behouden is gebleven. Er is alles aan gedaan om de wagen niet direct herkenbaar te laten zijn als rijdende bierwagen. Zo zijn enkele accessoires behouden gebleven en zie je ook nog duidelijk de hendels en ander blusmateriaal.

Het enige waardoor je wel kunt zien dat het net even anders is, is de sticker met de tekst: ‘‘Tapped419.com’. Bij het penen van de schuifpanelen wordt duidelijk dat dit geen veredelde brandweerwagen is, maar een rijdende bar. Dat wil zeggen: een indrukwekkende bar op wielen voor de dorstige bezoeker van bijvoorbeeld evenementen. Maar liefst tien biertappen komen tevoorschijn om het goudgele vocht in de glazen te laten stromen. Overigens is het niet alleen bier wat wordt geserveerd. Hongerige gasten kunnen zich ook te goed doen aan de Amerikaanse variant van de braadworst.

Niet alleen bier, maar ook snacks

De binnenkant van de oude brandweerwagen is volledig onder handen genomen. De ooit aanwezige watertank met een inhoud van 5.500 liter heeft plaats gemaak voor een mega grote koelcel om het bier heerlijk koud te houden. Doordat er ontzettend veel ruimte ontstond, kon de wagen ook worden voorzien van een handige generator om de nodige energie zelf op te wekken. Dat is geen overbodige luxe, de bierwagen annex snackbar wordt namelijk verhuurd voor evenementen en partijen.

oude brandweerwagen kopen do it yourself

De rijdende biertap is te huur

Het huren van de bierwagen is relatief goedkoop: voor het lullige bedrag van 450 dollar kun je vier uur lang helemaal uit je dak gaan en al je gasten voorzien van een fris koud biertje. Of dat echt een doorslaand succes zal zijn kunnen de inwoners van de Amerikaanse staat Michigan zelf gaan beoordelen. Op 28 juni zal de wagen namelijk aanwezig zijn op het ‘Bring Back the ’80s and ’90’ festival in Blissfield, Michigan. Opvallend genoeg is die staat juist de plek waar veel Nederlandse immigranten wonen en je zou verwachten dat er dan toch minimaal een tap is gereserveerd voor Heineken bier. Helaas is dat niet het geval en stroomt er bier van Tecumseh Brewing Co. en Black Fire Winery uit de tap.