De Aviva: luxe jacht van 98.4 meter

Met een vermogen van zo’n vijf miljard dollar kun je best leuke dingen doen. Zo hoef je in ieder geval niet de reclamefolders af te struinen op zoek naar de leukste aanbiedingen, maar kun je doodleuk een voetbalclub kopen. Dat deed de Engelse zakenman Joe Lewis. Blijkbaar geeft dat niet genoeg voldoening en dus werd er een leuke boot aangeschaft. Dat is dan wel een boot met een lengte van 98.4 meter.

 

Uniek jacht

De Aviva is een jacht als geen ander. In 2017 was het dan eindelijk zover en kon de eigenaar eindelijk gaan genieten van een uitzonderlijk mooi jacht, gebouwd door de Duitse scheepsbouwer Abeking & Rasmussen. De Britse zakenman is behalve levensgenieter ook grootaandeelhouder van Tottenham Hotspur. Joe Lewis is een man die wel van bijzondere dingen houdt. Zijn jacht, de Aviva is zijn laatste aanwinst. Het superjacht is behalve erg lang, ook nog eens een prestigeobject. Weinig jachten zijn immers langer dan die van hem, bovendien is het wellicht het enige jacht ter wereld wat is gebouwd met een indoor padelbaan. Zo’n boot is natuurlijk niet in een paar maanden gereed. In totaal heeft Lewis er drie jaar op moeten wachten. Die wachttijd was gezien het resultaat meer dan de moeite waard.

Padelbaan

Mocht je bij het horen van de naam padelbaan geen flauw idee hebben wat het is, geen nood. Padellen is een relatief onbekende sport en is – kort door de bocht – een mix tussen tennis en squash. Je speelt het altijd is teams en om het makkelijk te maken worden de gewone tennisregels gevolgd. Het meest opvallende is wellicht de glazen achterwanden en de hekken aan de zijkanten. Dit zorgt ervoor dat een bal nooit ‘uit’ kan zijn en je dus langere – en vaak meer spectaculaire – rally’s krijgt. Ook wat betreft de afmetingen is het net even anders dat een gewone tennisbaan, een padelbaan is namelijk iets kleiner.

Gigantische garderobe

Om je alvast een indruk te geven van het jacht: destijds was het wereldwijd de nummer 46 als het gaat om de lengte van de boot. De enorme ruimte die daarmee wordt gecreëerd betekent ook dat de kamers aan boord lekker groot zijn. Dat geldt zowel voor de gastenvertrekken – hutten kan je het immers niet noemen – als voor de mastersuite. Zelfs voor de interieurontwerper, de beroemde Andrew Langton was het een indrukwekkende opdracht. Zelfs de garderobe is volgens Andrew namelijk groter dan zijn eigen huis in Frankrijk.

Eerst de loods uitbreiden

Voor Andreas Hering, de projectmanager van de scheepsbouwer, was het bouwen van de Aviva een unieke ervaring. Voor het bouwen van het jacht rond een padelbaan was uniek. Tot aan het uitvoeren van de opdracht was de 82,48 meter lange Secret, de grootste boot die men ooit had gemaakt. Om het geheel in goede banen te leiden moest de loods worden uitgebreid zodat het geschikt was voor jachten met een maximale lengte van 125 meter. Het resultaat maakt echter veel goed. De Aviva heeft nu in totaal 8 hutten waar 35 bemanningsleden in kunnen worden ondergebracht, naast de 16 gasten en de eigenaar.

Onderwaterverlichting

Ook qua voorzieningen is de boot geheel naar wens uitgevoerd. Zo kun je desgewenst van binnenuit de zee bekijken door de aanwezige onderwaterverlichting en ontbreekt ook de lift niet. Zo kan Lewis zich eenvoudig verplaatsen van het ene dek naar het andere zonder elke keer weer de trap te moeten gebruiken. Voor de nodige relaxmomenten is de strandclub aanwezig en de fitnessruimte is voorzien van alle denkbare apparatuur zodat hij ook aan zijn conditie kan werken tijdens lange vaartochten.

Check hier meer foto’s van dit bizar luxe jacht.