1. Servicebioscoop CineLounge in Houten

Een servicebioscoop, dat betekent dat de snacks en drankjes tijdens de film naar je toe worden gebracht. Ook heeft deze prachtige locatie niet alleen een zaal, maar ook een balkon. Gedimde, rode sfeerlampen zorgen voor net genoeg licht om de drankkaart te kunnen lezen. Eén druk op de knop en het personeel komt vrijwel direct de bestelling opnemen. Heerlijke cocktails en speciaalbiertjes staan op het menu, en ook zijn er veel (helaas prijzige) snacks beschikbaar. Bioscoop CineLounge doet denken aan een oud Frans theater en niet aan een hypermodern futuristisch filmpaleis, maar dat lijkt ons perfect voor een romantische date. Eén van de meest luxe bioscopen.

luxe bioscopen in nederland

2. Dolby Cinema-bioscoopzaal van Pathé Scheveningen, Rotterdam en Amsterdam

Van de vloerverlichting tot het ietwat kromme scherm en de volgorde van de stoelen: alles is ontworpen rondom het Atmos-geluidsysteem. ‘Het resultaat mag er zijn,’ volgens het AD. ‘De 3D-effecten doen hun werk en de kleuren blijven levendig. Het geluid is kraakhelder, kan niet alleen van links of rechts maar ook van onder of boven komen en doet de stoel trillen. Het grote scherm is vanuit iedere plek in de zaal beeldvullend en de beelden zijn misschien wel de scherpste die ik gezien heb.’

Er zit echter wel één minpuntje aan deze prachtige filmbeleving in een van deze bioscopen… het prijskaartje.

3. 4DX-bioscoopzaal in Pathé De Kuip, Pathé Scheveningen, Pathé De Munt (Amsterdam) en Pathé Eindhoven

In een 4DX-zaal beweegt je stoel met de film mee en vult de zaal zich met special effects. Zo kunnen de stoelen schudden en kantelen en de lampen flitsen. Ook worden bepaalde geurtjes losgelaten in de bioscoopzalen en de koude lucht effecten en waterdruppels geven een regenachtige scene goed weer. Hierdoor lijkt het alsof je echt in de film zelf zit.

luxe bioscopen

De 3D-effecten zijn helaas niet op en top. De grijze bril maakt de kleuren doffer, waardoor sommige details verloren gaan en het lijkt alsof de film in de schemer afspeelt. Jammer, maar nog steeds een toffe ervaring.

4. De Laser Ultra-bioscoopzaal in Kinepolis Jaarbeurs Utrecht

Kinepolis is, in één woord, groot. De binnenkomst is groot, de snackwinkel is groot en het bioscoopscherm (26 bij 10,9 vierkante meter) is pas echt enorm. Volgens Kinepolis zijn de bredere ‘loveseats’ (dubbele stoeltjes) met eigen tafel en kapstok de beste plekken, maar de stoelen liggen in de achterste helft van de enorme zaal. Door die grote afstand is de grootte van het doek opeens iets minder indrukwekkend.

De grootte doet niet onder aan de techniek: de laserprojectie geeft haarscherp beeld en heldere kleuren. Net als in de Dolby Cinema komt het geluid ook hier uit een Atmos-geluidsinstallatie, die prachtig geluid geeft. Wat wil je nog meer?!

Nieuwsgierig geworden na deze luxe bioscopen? Check dan welke films er in december in de bioscoop draaien en probeer zelf deze film experiences uit.