Lekkere weizenbieren
Het unieke karakter van de weizenbieren is het gevolg van de strenge productiewet voor bier in Duitsland. Het magische woord is in dit geval het Reinheitsgebot. Het is de Duitse wet die ooit bepaalde dat de naam bier alleen gegeven wat worden aan bier wat uit slechts vier ingrediënten bestaat: water, mout, gist en hop. Dat wil zeggen dat er geen andere toevoegingen gebruikt mogen worden. Onderstaande tien lekkere weizenbieren voldoen daaraan en laten je genieten van het echte Duitse bier.
Paulaner Hefe Weissbier
Een bijzonder klassieke weizen: Paulaner Hefe Weissbier. Het is uiteraard een Duits weizen bier volgens het traditionele Duitse recept. Dat betekent dus dat het volgens het Duitse Reinheitsgebot is gebrouwen. Dat proef je duidelijk. Het is het klassieke voorbeeld van een weizen: ongefilterd, een volle smaak met een stevige schuimkraag.
Weihenstephaner Hefeweissbier
Het staat bekend als het klassieke voorbeeld van een weizen: Weihenstephaner Hefeweissbier. Wil je echt weten hoe een weizenbier smaakt, dat is dit een prima vertrekpunt. De smaak laat zich het best omschrijven als stevig met duidelijk herkenbare tonen van vanille, fruit en een klein beetje kruidnagel. Smaakt overigens prima bij een echte Duitse bratwurst.
Maisel’s Weisse Original
Maisel’s Weisse Original is ook zo’n duidelijk herkenbare weizenbier. De frisse smaak met een zacht fris zuurtje en lichte fruittonen zorgen ervoor dat je aan een glas niet genoeg hebt. Opvallend genoeg kun je hier ook wat limoen in herkennen waardoor het een aanrader wordt voor warme zomeravonden.
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrub is al net zo fris van smaak als Maisel’s Weisse Original. Bij de eerste slok proefje de elegantie en het vakmanschap. Lichte fruittonen verwennen je smaakpapillen en met een beetje geluk proef je ook wat citrus.
Schneider Weisse Tap 5 Meine Hopfenweisse
Wil je echt genieten van een weizen, dan mag je Tap 5 Meine Hopfenweisse eigenlijk niet overslaan. Verwacht overigens geen biertje voor de beginnende bierdrinker die bezig aan een ontdekkingstocht. Het is meer een bier voor de fijnproever. Dat is niet zo heel vreemd, de Tap 5 Meine Hopfenweisse zit boordevol frisse aroma’s van hop, bloemen en kruiden. Kortom, een zeer uitbundige weizen waar je nog lang aan terug zal denken.
Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel
De Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel is enigszins afwijkend in vergelijking met de overige weizen. Deze is wat donkerder van kleur, bijna tegen het bruine aan. Laat dat nou net zorgen voor een extra charmante verschijning en dito karakter. De smaak is wat zoeter en met een beetje geluk herken je duidelijk geroosterd mout en karamel. Dit weizenbier drink je bij voorkeur na de maaltijd of bij kipgerechten.
Grolsch Puur Weizen
Staar je niet blind op de naam Grolsch! Deze Grolsch Puur Weizen mag dan wel een Nederlands tintje hebben, maar is wel gebrouwen volgens het Reinheitsgebot. Het is een perfect voorbeeld van een echte weizen: beetje troebel, fruitig van smaak en een licht kruidnageltje.
Schneider Weisse Tap 1 Helle Weisse
De echte Schneider Weisse Tap 1 Helle Weisse herken je aan de typische weizensmaak. Heerlijk vol en fruitig zoals een weizen moet smaken. Hier geniet je extra lang van.
Erdinger Weissbier (Hefe-Weizen)
Als je jouw gasten op een aangename manier wilt verrassen tijdens de barbecue, dan is de Erdinger Weissbier – Hefe Weizen een prima keuze. Het is het klassieke voorbeeld van een weizen, inclusief de stevige, romige schuimkraag. Bereid je voor een een interessant smaakpalet van onder andere banaan. Als de maaltijd voornamelijk uit gegrilde kip en varkensvlees bestaat is dit de ideale begeleider.
Schneider Weisse Tap 7 Mein Original
Nog een klassieker: Schneider Weisse Original Tap 7. Ook deze weizen is niet echt een logische keuze als je nog nooit een van de weizenbieren hebt gedronken. Ben je wel bekend met de smaak van weizen, dan is dit degene die je ooit gedronken moet hebben. De frisse smaak van tarwe maakt duidelijk dat dit niet zomaar een biertje is om achterover te gieten. Dit lekkereweizenbier verraad een lange geschiedenis die terug gaat tot 1872 en is perfect in balans ondanks het complexe karakter. Proost!
Hou jij wat meer van bieren met een hoog alcoholpercentage? Bekijk dan onze lijst met de lekkere zware bieren.