1 Wees nieuwsgierig en leergierig

Leiders zijn, naast deze bepaalde gewoontes, niet bang om eerlijk te zijn en te laten merken dat ze niet overal een antwoord op hebben. Wanneer je doet alsof je dit wel hebt, zul je op den duur ongeloofwaardig overkomen en hebben mensen geen vertrouwen meer in je als leider. Natuurlijk ligt het op het gebied van vaderschap soms anders. Soms moet je je kids laten geloven dat jij vroeger ook nooit met mais op wildvreemden ging schieten, omdat dat juist niet cool was. Door verder te laten merken dat je niet alles weet en open staat om nieuwe dingen te leren wordt je goed in het stellen van vragen en het geven van advies.

2 Word een goede luisteraar

Naast het feit dat je vrienden ooit iemand nodig hebben die goed naar ze kan luisteren, kan het ook in zijn voordeel werken op het gebied van leiderschap. Door goed te luisteren naar wat anderen zeggen, ontwikkel je nieuwsgierigheid en een interesse in hoe anderen een situatie zien of een probleem benaderen. En hier kan jij weer veel van leren.

leider-luisteren-manman

Foto via

3 Probeer iets nieuws en wees niet bang om te falen

De angst om te falen is misschien wel de grootste valkuil binnen het leiderschap. Door constant maar weg te lopen van verantwoordelijkheden in het leven, kom je nooit verder. Ben niet bang om risico’s te nemen, je leert alleen maar van je fouten. Ga voor die nieuwe kans binnen je bedrijf, misschien is het te hoog voor jullie gegrepen, maar dan weet je dit voor een volgende keer. En misschien pakt het wel goed uit en kunnen jullie alleen maar groeien.

4 Zorg dat je waarden duidelijk zijn

Goede leiders zijn bewust van hun waarden, eigenschappen en prioriteiten. Door te laten zien dat jij zeker bent van je zaak, straal je dit ook uit. Misschien vind je het wel heel belangrijk dat je de dingen waaraan je begint ook afmaakt. Laat mensen weten dat je aan een trainingsschema bent begonnen en dat het je gaat lukken om je doel te bereiken. Door zo zelfverzekerd van je zaak te zijn, zullen anderen in je gaan geloven en bewondering voor je hebben. En dit is op alle vlakken van leiderschap het geval.

Een goede leider ben je niet zomaar. Je hebt veel verantwoordelijkheden en mensen kijken tegen je op. Vooral als (aankomende) vader zijnde heb je iemand die je waarschijnlijk heel erg bewonderd en dit kan voor stress zorgen. Dit is niet gek, want iedere man heeft deze freak-outs. Maar bovenstaande punten zullen je hier zeker bij helpen.