Vermijd vermoeidheid is de eenvoudigste oplossing

Wellicht de meest simpele, maar ook de minst gebruikte tip. We snappen dat een avondje met je maten ondanks die vroege wekker nog steeds erg aantrekkelijk klinkt, maar er is een grens. Wanneer je vermoeidheid tegen wilt gaan, is de bron van de oorzaak de beste plek om te beginnen. Zorg dus dat je ’s nachts genoeg slaap pakt of – wanneer je de mogelijkheid hebt – door de dag heen zo nu en dan een “dutje” doet.

Wakker blijven MAN MAN

Beweging is essentieel tegen vermoeidheid

Oke, we begrijpen dat je hier liever niet aan denkt wanneer je dood moe bent. Echter is dit een geweldige manier om jezelf wakker te schudden. Is dit toch net iets teveel gevraagd? Zorg dan in ieder geval dat je zo nu en dan even wat actie onderneemt. Sta op achter je bureau en maak een korte wandeling. Het zal zorgen voor extra zuurstof door het hele lichaam en extra focus wanneer je weer aan het werk gaat.

Maak een praatje of zorg voor afleiding

Net als een korte break om even buiten een rondje te lopen, is een praatje maken een goede optie. Ga even weg achter het beeldscherm en verleg je focus. Maak een praatje met andere collega’s. Misschien is het aangaan van een discussie wel een betere manier voor velen. Zo daag je jouw hersenen uit en blijf je alert. Zoek iemand op waarvan je weet dat diegene over bepaalde zaken een andere mening heeft dan jij. Houd het echter een gezonde discussie, het moet niet uitlopen op een ruzie. Je wilt jullie werkrelatie natuurlijk niet verpesten.

Wakker blijven MAN MAN

Doorbreek routine en zorg voor afwisseling

Eentonig werk kan even funest zijn voor je focus als vermoeidheid. Probeer wat leuke taken achter de hand te houden voor wanneer je merkt vermoeid te raken en ga daar op die momenten mee aan de slag. Wanneer je gefocust bent kan je beter je ‘serieuze’ taken oppakken en wanneer je minder belangrijke taken hebt die dit dan op de automatische piloot.

Eet gezonde tussendoortjes

Tussendoortjes met een hoog suikergehalte helpen ook tegen vermoeidheid. Toch zorgen deze snacks alleen voor een korte termijn oplossing. Denk aan yoghurt, noten en fruit als vervanger voor energiedrankjes en koffie. Deze laatste dingen zorgen namelijk voor een korte energieboost, maar vervolgens voor een daling in je bloedsuikerspiegel, waardoor je een futloos en wazig gevoel krijgt.

Wakker blijven MAN MAN

Stimuleer al je zintuigen

Wakker blijven doe je met je hele lichaam. Hoe meer delen van je lichaam alert zijn, des te makkelijker het is om wakker te blijven. Geef je ogen wat afleiding door naar andere dingen te kijken. Kijk uit het raam of zelfs naar een muur om zo je ogen wat rust te geven van dat beeldscherm. Gooi wat water door je gezicht en luister naar muziek. Combineer de dingen met elkaar en jij zal in ieder geval niet die persoon zijn die in slaap valt achter z’n bureau.