De lange afstandsrelatie: liefde zonder grenzen

Liefde kun je niet afdwingen, maar gelukkig hebben we het internet. Grenzen vervagen en dus is het ontmoeten van andere singles niet meer aan landsgrenzen gebonden. Een vriend of vriendin hebben in België of Duitsland is over het algemeen niet zo’n probleem. Dergelijke afstanden zijn goed te overbruggen. Het wordt een ander verhaal als je geliefde iets verder weg woont. In Afrika bijvoorbeeld, Amerika of Azië. Hoe ga je ermee om en hoe hou je zo’n lange afstandsrelatie in topvorm? Aan de hand van tien tips laten we je zien hoe je de zaken echt voortvarend aan kunt pakken.

1 Communiceer op de juiste momenten

Communicatie is de basis van elke relatie. Bij een lange afstandsrelatie is dit juist extra belangrijk, maar ga het niet overdrijven. Hoe graag je de ander ook wil laten weten dat de gevoelens oprecht zijn, te vaak chatten of bellen kan ook averechts werken.

lange afstandsrelatie

2 Grenzen aangeven

Een lange afstandsrelatie onderhouden is niet veel anders dan elke andere relatie. Dat gezegd hebbende is het belangrijk om ook in zo’n relatie je grenzen aan te geven. Hoe leuk de ander ook is, verlies jezelf niet uit angst om de ander kwijt te raken. Kortom, wees duidelijk over wat je wilt en wat je juist niet wilt, daarmee voorkom je later problemen in je relatie.

3 Creatief communiceren

Een lange afstandsrelatie vergt een andere manier van communiceren. Je zal iets creatiever moeten zijn, al was het alleen maar omdat je niet af kan gaan op elkaars lichaamstaal. Kortom, maak gebruik van de huidige mogelijkheden en beperk je niet tot het chatten via Messenger of WhatsApp. Verras elkaar met video-opnames of spontane telefoongesprekken. Het klinkt simpel, maar het verrassingselement is extreem waardevol.

4 Doe dingen samen

De afstand tussen jullie kan hinderlijk zijn, maar je kunt het ook in je voordeel gebruiken. Sterker nog, ondanks de afstand kun je tal van dingen samen doen. Samen film kijken, dansen, of zelf een karaoke-video opnemen. De enige begrenzing is je eigen creativiteit. Nog een tip: ga video-chatten als je allebei zit te eten. Zo lijkt het alsof je toch samen aan het dineren bent en ja, dat kan supergezellig zijn.

5 Plan enkele bezoeken

Heb je een ‘gewone’ relatie, dan is een ontmoeting als snel ‘normaal’. Bij een lange afstandsrelatie is zo’n ontmoeting juist extra bijzonder. Het zorgt al snel voor meer verdieping, juist omdat je er zo naar hebt uitgekeken. Maak er dus extra veel werk van, geef elkaar lekker veel aandacht en geniet van werkelijk iedere seconde!

lange afstandsrelaties

6 Bespreek de doelen

Investeren in een lange afstandsrelatie is investeren in elkaars toekomst. Dat betekent niets meer dan dat je vanaf het begin af aan al duidelijk moet zijn om je verwachtingen. Ben je niet het type wat het huwelijk als het ultieme doel ziet, communiceer dit dan duidelijk. Er is niets vervelender dan een situatie waarin je pas later erachter komt dat de dynamiek toch niet ideaal is.

7 Geniet van je eigen ding

Wat voor een gewone relatie geldt, is ook van toepassing op een lange afstandsrelatie: geef elkaar ook de nodige vrijheid. Niets werkt zo beklemmend als een relatie waarin de een de ander ‘claimt’. Breng dus voldoende tijd door met je vrienden en zorg dat je sociale leven niet de dupe wordt van je nieuwe relatie op afstand.

8 Ken elkaars schema’s

Als je beiden ver weg woont kan het lastig zijn om exact te weten hoe de dagen van je partner gevuld zijn. Ook hier kun je gebruik maken van de technologie door een gedeelde agenda te gebruiken. Zo weet je van elkaar precies wat de ander doet.

9 Social media

De kans dat je dagelijks met elkaar praat is vrij klein, bovendien is dat ook niet altijd bevorderlijk. Kun je jouw nieuwsgierigheid echt niet bedwingen, check dan elkaars social media. Zo kun je makkelijk in de gaten houden wat er gebeurt en heb je gelijk stof om over te praten als jullie elkaar weer treffen.

10 Verstuur een kaartje of een brief

lange afstandsrelatie

Handgeschreven brieven zijn intiemer dan een chatbericht of een e-mail. Hoewel deze laatsten natuurlijk veel efficiënter zijn, kan het sturen van een brief per post je helpen om de relatie te verbeteren. Gewoon doen dus.