In welke landen zijn mannen gemiddeld het langst?

Mocht je echt jaloers zijn op mannen die een flink stuk boven je uitstijgen, wees dan gerust. In de meeste gevallen is lang zijn geen zegen. Zo kun je behoorlijk wat problemen ervaren. Voor bepaalde beroepen geldt bijvoorbeeld een maximum lengte, normale confectiematen passen amper als je lang bent en instappen in je auto kan ook een aardig probleem zijn. Mocht je denken dat je juist te klein bent, check dan deze lijst om te zien of je echt zo klein bent als je denkt.

10. Verenigde Staten

Amerika liep ooit voorop wat betreft de gemiddelde lengte, maar dat is inmiddels verleden tijd. Een radicaal slecht eetpatroon van voornamelijk fastfood producten heeft zijn sporen nagelaten. De gemiddelde Amerikaan moet nu dus tevreden zijn met zo’n 175.9 centimeter. Dat geldt overigens voor de mannen, de dames zijn met zo’n 161.8 centimeter ook niet bijzonder lang.

9. Ierland

De Ieren hebben de reputatie dat ze veel drinken, maar of dat gevolgen heeft voor hun lengte is nog de vraag. Met een gemiddelde van 5’10” zijn de Ieren niet overdreven klein, maar omgerekend 1.78 meter is nou ook niet echt groot.

8. Griekenland

De Grieken hebben de reputatie klein te zijn, maar dat blijkt niet echt te kloppen. Het idee van dat kleine gestalte is wellicht ingegeven door de vele standbeelden, maar dat blijkt niets meer dan een mythe te zijn. De gemiddelde Griek is namelijk net zo groot als de gemiddelde Ier, 1.78 meter dus.

7. Duitsland

De Duitsers zijn altijd al behoorlijk lang geweest en met een gemiddelde lengte van mannen van 1.78 behorende ze tot de iets langere mannen van Europa. De dames blijven overigens met 1.65 meter nog wel flink achter.

6. Tsjechië

De Tsjechen hebben qua lengte niet veel te klagen. Blijkbaar heeft men niks te klagen als het gaat om de kwaliteit van het leven. Van alle voormalige Oost-Europese landen zijn de inwoners van de Tsjechische Republiek de langste. Gemiddeld zijn de mannen 1.80 meter en moet de vrouwen het doen met 1.67 meter.

5. Kroatië

Ook in Kroatië is er weinig reden tot klagen als het gaat om de gemiddelde lengte. Net als Tsjechen zijn de mannen 1.80 meter. Dat is niet altijd zo geweest, maar sinds de Kroaten sporten als basketbal hebben ontdekt, hebben ze een flinke groeispurt ingezet.

4. Litouwen

Litouwen, dat vroeger deel uitmaakte van de Sovjet-Unie, heeft de afgelopen eeuw een flinke inhaalslag gemaakt. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw was de gemiddelde lengte van mannen ongeveer 1.75 meter. Inmiddels is daar zo’n 5 centimeter aan toegevoegd en komt men uit op 1.80 meter.

3. Denemarken

De Denen zijn eigenlijk altijd al behoorlijk lang geweest. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het hoge welvaartsniveau zodat men een stuk gezonder kan eten en ook meer eiwitrijke voeding kan gebruiken. Het heeft er in ieder geval voor gezorgd dat de mannen bijna 1.81 meter lang zijn. Voor de vrouwen zal er nog een inhaalslag gemaakt moeten worden, zij blijven steken op iets meer dan 1.67 meter.

2. Noorwegen

Ook de Noren doen het goed. Afgezien van de meest logische verklaring voor hun lengte – het land kent een stabiele democratie met een goede levensstandaard – hebben de Noren ook aardig wat geld te besteden. Een gezonde leefstijl is dan ook het logische gevolg en dit vertaalt zich in een behoorlijk indrukwekkende lengte van 1.81 meter

1. Nederland

Er is er reden waarom in Nederland, als enige land ter wereld, actiegroepen zijn voor extreem lange mensen. De gemiddelde Nederlander is namelijk 1.83 meter lang en daarmee behoren de Hollanders tot de absolute top. De reden voor die indrukwekkende lengte is de hoge levensstandaard en het van oudsher eiwitrijke dieet. We zijn gek op vis, vooral de vette soorten als haring en makreel. Al die eiwitten, in combinatie met kalk in de voeding, stimuleert de groei. Dat wij zo lang zijn is dus niet ze heel vreemd.