Een recente studie onder Amerikaanse en Engelse zakenmannen blijkt dat mooie mannen als bedreiging worden gezien door hun managers en zullen zo minder snel worden aangesteld tot soortgelijke, hoge functies. Dit blijkt uit een experiment dat de University College London’s School of Management en University of Maryland in the US hebben uitgevoerd onder vier organisaties. De resultaten tonen dat wanneer mannen andere mannen aannemen voor een functie, hun keuze negatief wordt beïnvloed door het uiterlijk van de sollicitant. Als vrouw heb je niks te vrezen. Dit weerhoudt mannen er niet van om jou aan te nemen voor een soortgelijke functie.

baan-1

Managers maken keuzes op basis van stereotypering en zullen enkel personen aannemen die in hun eigen belangen voorzien. Een nadeel hiervan is dat hierdoor niet de meest competente mensen worden aangenomen. Managers zijn bang overstegen te worden. En mocht je knap zijn, ben je voor iedere man een dreigement, in ieder opzicht.

Door stereotypering elimineren managers potentiële concurrentie. Stereotypering is een onvermijdelijk probleem. Niet alleen voor knappe koppen, ook als het gaat om bepaalde karakteristieken demografische kenmerken. Organisaties zouden aan dit probleem veel aandacht moeten besteden.