Direct naar content
Een klok die je makkelijk kan verzetten tussen zomertijd en wintertijd
Afbeelding: Brandi Redd

De klok verzetten: de beste ezelsbruggetjes voor zomer- en wintertijd

Aankomende zondag is het weer zover: we gaan de zomertijd in. Veel mensen hebben moeite met onthouden hoe jij de klok moet verzetten: wanneer is het nou precies een uur vooruit en wanneer is het nou precies een uur achteruit? Wij hebben een aantal ezelsbruggetjes waardoor jij je nooit meer vergist.

Door Ramon Pater

Zomertijd gaat komende zondag in

Komende zondag, 30 maart, begint de zomertijd en wordt om twee uur ‘s nachts de klok verzet. We doen dit zodat we aansluiten bij onze buurlanden, volgens Rijksoverheid. Maar hoe zorg je ervoor dat je je niet vergist en je maandag niet op de juiste tijd op de werkvloer verschijnt? Allereerst gaan alle digitale klokken op smartphones automatisch mee in deze switch van wintertijd naar zomertijd. Dus als jij je wekker op zaterdagavond zet, maak je dan geen zorgen: je zult zondag op de juiste tijd wakker worden.k.

Wellicht zul je even raar opkijken als de klok in de woonkamer verkeerd staat, maar al snel weet je dat je een uurtje minder hebt geslapen. Het zou zelfs kunnen dat je biologische klok de eerste dagen een beetje in de war is. MAN MAN heeft een aantal ezelsbruggetjes opgesteld om je te helpen met de zomertijd of wintertijd.

Ezelsbruggetjes voor je klok verzetten bij de overgangen naar zomertijd en wintertijd

We zetten een aantal ezelsbruggetjes op een rij. Te beginnen met: ‘je-wint-er-tijd-mee’. Het staat er letterlijk: wintertijd. Gebruik je dit ezelsbruggetje, dan weet je dat de tijd een uur achteruit gaat wanneer we van zomertijd naar wintertijd gaan. Een andere truc is dat in het VOORjaar de klok een uur VOORuit gaat, makkelijk te onthouden.

Meerdere klokken die je makkelijk kan verzetten tussen zomertijd en wintertijd
Jon Tyson

Korte broeken betekent korter slapen, lange broeken betekent langer slapen. Wederom een simpel, maar effectief ezelsbruggetje om het verzetten van de klok te onthouden. Gaat het weer vooruit, dan gaat de klok vooruit. Gaat het weer achteruit, dan gaat de klok achteruit.

Allemaal kleine trucjes om de tijd beter te begrijpen. Weet je niet meer precies welke tijd het nu is, lees dan even dit artikel en je weet meteen weer hoe het zit!

Engels gezegde helpt bij onthouden van de tijd

Er is ook een Engels ezelsbruggetje, misschien wel de makkelijkste van allemaal. Het gaat als volgt: Spring forward, Fall back. Hiermee wordt aangegeven dat in de lente de klok een uur vooruit gaat en in de herfst een uur achteruit. Als je deze ezelsbruggetjes gebruik, dan weet jij altijd het verschil tussen zomertijd en wintertijd.

Er is bovendien veel onderzoek gedaan naar de biologische klok van de mens. Lees ook wat de zomertijd doet met het menselijke lichaam.