
Kip of kalkoen: Welke van de twee is nou eigenlijk gezonder?
Bijna iedereen heeft wel eens die discussie gehad: eten we vanavond kip of kalkoen voor de lijn? Beide zijn populair voor een goed dieet, mager en rijk aan eiwitten, maar welke komt als winnaar uit de bus als het gaat om gezondheid? Tijd om deze zogenaamde 'gevleugelde strijd' voor eens en voor altijd te beslissen.
Kip of kalkoen als sportvoeding: calorieën en eiwitten vergeleken
Als je let op je calorie-inname van dit eten, dan heeft kalkoen een streepje voor op kip. Per 100 gram bevat kalkoenfilet gemiddeld zo’n klein 189 calorieën, terwijl kipfilet daar met een (alsnog vrij weinige) 239 calorieën net iets boven zit. Het verschil is niet baanbrekend, maar als je je macro’s zo strak mogelijk bij wilt gaan houden, kan dit nét het verschil maken.
Eiwitten zijn ook cruciaal voor opbouw van je spieren, het herstel en gewoon je algemene gezondheid. Hier is het verschil (wederom) tussen kip en kalkoen niet zo enorm groot, maar kalkoen wint ook deze ronde met gemiddeld 29 gram eiwit per 100 gram, tegenover de 27 gram die kipfilet biedt. Het verschil is klein, maar voor fanatieke sporters en bodybuilders telt dan wel weer echt elke gram.

Vetgehalte: welke is de ‘slankste’?
Kalkoen is ook lager in vet dan kip. Een portie kalkoenfilet bevat ongeveer 8 gram vet, terwijl kipfilet op 14 gram zit. Wil je een sixpack zonder onnodige vetjes? Dan is kalkoen de betere keuze. Maar eerlijk is eerlijk: een sappige kippendij met wat extra vet smaakt vaak net wat beter dan een droge kalkoenfilet.
Want wat betreft smaak wint kip het zonder twijfel van die droge kalkoen. Kip is makkelijk te kruiden, past bij vrijwel elk gerecht en droogt vele malen minder snel uit. Kalkoen heeft van nature een iets rijkere smaak, maar wordt ook sneller droog en taai als je niet oplet tijdens het bakken. Daarom zie je kalkoen vooral met de feestdagen op tafel, terwijl kip het hele jaar door een groot favoriet is.
Als we kijken naar de kleinere voedingsstoffen zoals B-vitamines en mineralen en dat soort dingen, doen beide vleessoorten het goed. Kip bevat net iets meer vitamine B6, terwijl kalkoen wat hoger scoort op zink en selenium (wat dan weer op zijn beurt essentieel is voor een sterk immuunsysteem). Hier kunnen we dus gerust een gelijkspelletje noteren.

De eindscore: is kip of kalkoen gezonder?
Als we puur naar de gezondheidsvoordelen kijken, is kalkoen de slankere en eiwitrijkere keuze. Maar als je smaak, veelzijdigheid en gewoon puur gemak meetelt, is kip een waardige tegenstander.
Conclusie zou zijn: wil je een mager en eiwitrijk dieet? Kies dan, kijkend naar de voedingswaarden, voor kalkoen. Ga je voor gemak en smaak (en blijf je alsnog een beetje gezond)? Dan blijft kip toch wel de onbetwiste koning van de hedendaagse Nederlandse keuken. Gelukkig hoef je niet te kiezen en kun je beide gewoon lekker blijven eten en genieten, zolang je de overtollige frietjes en saus maar een beetje binnen de perken houdt.