Bekende sporters als Floyd (Money) Mayweather en Muhammad Ali zijn de grondleggers voor het huidige boksen terwijl onze eigen Rico Verhoeven de smaakmaker in het kickboksen is. En hoewel er soms wel eens een bokser op een negatieve manier in het nieuws komt, is het niet per definitie een agressieve sport. Het is daarentegen wel een uitstekende manier om jezelf fit te krijgen.  Het is dan ook niet gek om te bedenken dat er veel boks- en kickboksscholen uit de grond zijn gestampt. Deze scholen zijn dan ook in twee kampen te verdelen; aan de ene kant de klassieke scholen waarbij de nadruk ligt op zowel sparren als training op de zak, terwijl de andere kant gericht is op het fit worden en weinig nadruk legt op de sport zelf.

Voordelen

Wat zijn dan precies de voordelen de je behaalt met een kick(boksen)? Integendeel tot veel andere sporten is (kick)boksen een total body work-out waarbij je al de spieren in je lichaam gebruikt. Je spant zelf spieren aan waarvan je niet eens wist dat je ze had. Geloof je het niet? Kijk maar naar de grootheden op tv, zij zijn allemaal afgetraind van top tot teen. (Kick)boksen is een enorm intensieve training en het is dan ook de ideale manier om overtollig vet te verbranden. Door de hoge intensiteit worden pieken in je metabolisme bereikt, wat ervoor zorgt dat je veel calorieën verbandt.

Rico Verhoeven Training

Je weet nu dan dat het goed voor je lichaam en spieren is, maar wat is het resultaat van al dat boksen? Het gaat niet alleen om klappen uitdelen maar juist om alles wat jou in staat stelt om een klap uit te delen, ook al is het alleen maar tegen een zak. Voetenwerk, bewegelijkheid en een verdediging zorgen ervoor dat jij sneller bent en een betere coördinatie krijgt.

Hoe kan je trainen?

Wanneer je nog helemaal geen ervaring met (kick)boksen hebt, is het goed om helemaal bij het begin te beginnen. Bovendien is het een ideale activiteit om samen met je maten te ondernemen. Geef jezelf  en je maten op bij een les die jou leuk lijkt. Een boksschool biedt vaak verschillende soorten lessen aan.. Door met een les te beginnen zal je de benodigde techniek aangeleerd krijgen die je anders naar alle waarschijnlijkheid verkeerd zou leren. Het is daarnaast ook leuker om met meerdere mensen in een zaal te staan. Een grote groep die alleen het meest uit zichzelf wilt halen zorgt voor de nodige motivatie.

Veel van deze scholen bieden ook kracht- of conditietrainingen aan die bijdragen aan je (kick)boksprestaties. Zo blijft het niet alleen bij stoten of trappen uitdelen, maar kan je dit afwisselen met andere oefeningen. Deze lessen kan je natuurlijk ook overslaan en zelf ondernemen met een vriend. Touwtje springen is een bekende oefening om je conditie te verbeteren, schouders te versterken en een ongenaakbare voetenwerk te krijgen. Het lijkt misschien onbenullig, maar de kampioenen zweren erbij. Al met al zijn er genoeg mogelijkheden om één van de twee sporten te beoefenen om fit te worden zonder daadwerkelijk de ring in te hoeven stappen.

kickboksen man man

Voor een proefles zijn er vaak wel kickbokshandschoenen of bokshandschoenen beschikbaar, maar die zijn vaak niet meer zo fris. Als het echt jouw nummer één sport is geworden, dan is het aanschaffen van jouw eigen spullen een verstandige keuze. Zo weet je zeker dat je optimaal kan trainen en dat de schuld niet bij de uitrusting ligt. Voor elke man die fit wilt worden is boksen een goede oplossing. Andere mensen zullen waarschijnlijk ook minder snel ruzie met je zoeken als ze weten dat je bokst.