Lengte pantalon; waar moet je op letten?

Er is niet één goede keuze. De laatste jaren is de cropped stijl helemaal in, ook bij pantalons.  Dit is een afgesneden model waarbij je de enkels laat zien. Ook is het mogelijk om een stijlvol paar sokken tot hun recht te laten komen met een cropped pantalon. Sommige zijn hier helemaal fan van en anderen vinden dit totaal niet bij een pantalon passen. Traditioneel gezien hoort het dan ook niet bij een pantalon, maar regels hoeven niet altijd te worden opgevolgd en zeker gedateerde regels niet. Er is echter wel een gouden regel bij de lengte van je (traditionele) pantalon. Dit is dat de pantalon lichtelijk zou moeten ‘breken’ op je schoen. Wil je je hier toch niet altijd aan houden. lees dan verder om te weten hoe je het anders kunt doen.

Bepaal de broek ”break”

De break van de broek is de manier waarop de onderste rand van de broek valt op de schoen. Heb je geen break, dan raakt de broek de schoen niet of veroorzaakt het in elk geval geen vouw. Hoe meer de broek de schoen raakt, hoe meer er een over het algemeen een vouw te zien is. Dit geldt dan wanneer je rechtop staat, en bij traditionele pantalons is een break heel gewoon. Voor de koudere seizoenen is een break een goede keus, dit is in deze seizoenen zowel het meest comfortabel als stijlvol. En houd in gedachten dat er geen sok te zien moet zijn wanneer je zit. De broek dient dus niet enorm veel op te kruipen.

lengte pantalon MAN MAN

Formele vs casual lengte

Bij een traditionele, nette pantalon is een break dus gewenst, maar je kunt het wel op je eigen manier invullen. En bij een meer casual outfit is een break niet per se nodig, dan kun je zelfs voor opgerold of cropped gaan. Vraag je dan ook vooraf af hoe chique of traditioneel de gelegenheid is. Je wilt vooral voorkomen dat de broek te hoog gaat zitten, wat door sommige als ongepast kan worden gezien. Maar bij casual gedragen pantalons gelden de regels eigenlijk niet, dus is er genoeg ruimte om te experimenteren.

lengte pantalon MAN MAN
Foto via: Instagram Louis Darcis

Traditionele pantalons

Voor een traditionele pantalon gelden de meeste regels, omdat deze natuurlijk ook vooral worden gedragen op formele plekken. Hierbij komen vaak leren schoenen kijken en de pantalon zou hier lichtelijk tot gemiddeld moeten breken met de schoenen. Een subtiele break op de top van de schoen is dan het ideale uitgangspunt. Ga niet voor volle breaks, net als geen break. Als het niet duidelijk is hoe chique of formeel het evenement waar je naartoe gaat is, ga dan ook voor de traditionele manier. Dan kun je het sowieso niet verkeerd doen.

pantalon grijs

Pantalon

grijs €189 Shop nu
zwarte schoen

Oxford

zwart €249 Shop nu

Casual pantalons

De formele regels werken bij casual gedragen pantalons zeker niet altijd. Je ziet, zelfs in de koudere maanden, nog altijd veel kortere broeken of opgerolde pijpen. Bij kortere pijpen passen sneakers heel goed, zeker ook in combinatie met bijvoorbeeld een T-shirt. Een broek die een paar centimeter boven de schoen valt is dan ook zeker niet gek, en als je het goed doet vaak ook heel tof.

chino casual

Chino

grijs €159 Shop nu
leren sneakers

Sneakers

zwart €130 Shop nu

Wijdere pantalons

Pantalons kunnen ook in een wijdere fit worden gedragen, wat wordt gezien als een comfortabele manier van kleden en bovendien een wat opvallendere outfit oplevert. Zeker in streatwear gaat het heel goed samen, maar let wel op de lengte. Houd de lengte vrij kort, een lange wijde broek ziet er al snel heel gek uit. En als je niet vaak pantalons draagt of nog niet zo goed weet wat nu het beste past, ga dan eerst voor een smalle pantalon. Een wijdere kopen kan altijd nog.

wijde chino

Wijde pantalon

zwart €75 Shop nu

Een lange broek dragen wordt vaak gezien als vanzelfsprekend, maar het is toch verstandig om wat regels in je achterhoofd te houden.