Jarhead is gebaseerd op waargebeurd verhaal

In 2005 werd de film Jarhead uitgebracht. De film was hiermee een boekverfilming van de biografie van Anthony Swofford. Swofford was onderdeel van een peloton Amerikaanse soldaten die naar Koeweit werden gestuurd. De titel ‘Jarhead’ komt hier ook vandaan: dit was de bijnaam voor Amerikaanse mariniers. Daar kregen ze de taak om de Irakese Republikeinse Garde tegen te houden en elk moment klaar kunnen zijn om over te gaan tot actie. Zijn ervaringen in vijandelijk gebied en de onderliggende verhoudingen tussen de soldaten vormen de rode lijn van de biografie en ook van de verfilming.

Jarhead

Realistische oorlogsfilm

In sommige actiefilms volgen de ene na de andere actiescènes elkaar op. Er wordt geschoten, gevlucht, gevochten en gevlogen. In Jarhead is dat net een beetje anders. Hier staat ook het echte leven centraal in het kamp waar Swofford en zijn kameraden verblijven. De verveling en het lang weg zijn van huis zorgt ervoor dat de soldaten langzamerhand steeds wat labieler worden en de sfeer lijkt om te slaan. Ook de momenten waarin er wel over kan worden gegaan tot actie blijken vaak net wat anders in elkaar te zitten dan gedacht. Hiermee is Jarhead een realistische oorlogsfilm. De film toont namelijk ook de keerzijde van grote oorlogen.

Jarhead

Jarhead vol met grote namen uit de filmwereld

De hoofdrol in Jarhead wordt gespeeld door Jake Gyllenhaal: hij speelt het personage van Swofford. Eén van zijn belangrijkste tegenspelers is Jamie Foxx. Niet alleen de cast maakt deze film de moeite waard. Ook de regisseur, Sam Mendes, is waarschijnlijk geen onbekende. Hij maakte talloze geprezen films. De bekendste twee daarvan zijn Skyfall en Spectre, waarin James Bond schitterde als Agent 007.

Nieuwsgierig geworden naar Jarhead? Check de trailer hieronder.