Wat is monogamie?
Stel je voor: je leert een vrouw in de kroeg kennen en de aantrekkingskracht is er meteen. Na een hoop kletsen ontstaat er een klik die je aan het begin van de avond nooit had verwacht. Al snel voel je de kriebels in je buik en maak je samen de keus: je zal voor altijd met elkaar blijven. Je kan aan niks anders meer denken dan aan die ene vrouw die met haar stralende lach en sprankelende ogen jouw hart sneller laat kloppen. Je besluit voor de rest van je leven voor haar te gaan en zij voor jou.
Dat is wat monogamie inhoudt. We zijn opgegroeid met het idee van monogamie als dé manier waarop relaties moeten werken. De vele datingapps en sociale media gooien ons vol met perfecte plaatjes. Geen wonder dus dat het gras soms groener lijkt aan de overkant. Jezelf volledig overgeven aan een ander wordt met de dag moeilijker door de vele invloeden van buitenaf. Het lijkt makkelijker om je niet te veel te binden aan één persoon, op die manier kan je ook niet gekwetst worden. Maar is het hebben van meer partners dan de manier?
Een verbreedde horizon
Steeds meer mensen willen hun horizon verbreden en kiezen dan ook eerder voor polyamoreuze relaties. Oftewel, het hebben van een relatie met meer dan één partner. Eén op de vier Nederlandse jongeren ziet een open relatie wel zitten en 13 procent staat open voor polyamorie, zo blijkt uit een steekproef van EenVandaag onder 2.500 16- tot 34-jarigen. Daarentegen blijkt uit het rapport Rutgers dat in Nederland maar 0,8 procent meer dan één liefdespartner heeft. Mensen kiezen dus toch nog liever voor één partner.
Vreemdgaan komt tegenwoordig steeds vaker voor op allerlei manieren. Het wordt dan ook makkelijker om hier en daar even een foto te sturen en de grens op te zoeken. Je bent niet monogaam, maar je hebt daar geen toestemming van je partner voor gekregen, omdat deze niet hiervan op de hoogte is. Ingewikkeld, toch? Mensen vinden het makkelijker om te liegen in een relatie, dan het aangaan van een gesprek over bepaalde behoeftes.
Het hebben van meerdere partners is op zich niet erg, zolang je er eerlijk over bent en goed communiceert met je partner. Zo voorkom je vervelende situaties waarin je niet weet wat je van elkaar kan verwachten.