Waar moet je op letten als je wilt investeren in horloges?

Wil je in horloges investeren, dan kan dat bijzonder lucratief zijn. Voorwaarde is wel dat je een oprechte interesse hebt, naast een tomeloze passie voor uurwerken. Als je over die twee eigenschappen beschikt, kan je een aardige start maken, maar ook dan ben je er nog niet. Zoals meesterbelegger Warren Buffet het definieert: “Investeren is het proces om geld nu uit te geven om er later meer geld voor terug te krijgen.” Ga je investeren in horloges, let dan goed op onderstaande aandachtspunten.

Houd het bij één merk (of twee)

Steven Kivel van Central Watch stelt dat het merk een belangrijke factor is voor aspirant-beleggers. “Patek Philippe en Rolex zijn voor twee merken die opvallen op het gebied van solide beleggingen. Vergelijk het met het beleggen in bedrijven als Apple of Microsoft.”

investeren in rolex

Kies niet voor een obscuur merk

Behaalde resultaten uit het verleden geven geen garantie voor de toekomst. Het is het bekende zinnetje wat je in elke brochure over beleggingen ziet staan. Ook al gaat die vlieger ook op voor beleggingen in uurwerken, toch kan het zinvol zijn om je te verdiepen in de historische waardestijging van bekende merken. Breitling, Omega, Audemars Piguet, Cartier, Panerai, Jaeger-LeCoultre en IWC passen perfect in elke beleggingsportefeuille. Laat de onbekende en minder geliefde merken dus lekker links liggen.

Doe je onderzoek

Een beetje serieuze belegger doet onderzoek naar het mogelijke rendement van een investering. Nog meer dan voor de investering in Bitcoins, is het raadzaam om op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen in de markt. Niet elk topmerk blijft in trek en in veel gevallen in de smaak van het publiek onderhevig aan schommelingen. Onderzoek dus eerst wat echt populair is zodat je een inschatting kan maken van de toekomstige vraag naar de horloges waar je in wil investeren.

Besteed aandacht aan deze drie opvallende modellen

Vooruit dan maar, als je echt te lui bent om zelf onderzoek te doen, helpen we je alvast op weg. De Cartier Santos W2002C4 vertoonde een waardestijging van 57 procent gedurende drie jaar, terwijl de Tag Heuer Grand Carrera CAV511B.FC6231 in waarde met een derde steeg. De Rolex Datejust 16264 kende een gemiddelde stijging van 54 procent in dezelfde drie jaar (ondanks een waardedaling in 2015). Kortom, hou deze drie modellen in de gaten.

Zoek naar iets unieks

Een uniek object is bijna altijd een garantie voor een behoorlijke stijging in waarde. Dat kan het bijvoorbeeld gaan om een speciale uitgave of een zeer beperkte oplage.

Koop geen kwartshorloge

Mechanische horloges zijn meer solide als investering dan quartz-horloges. Ook al zijn dit wel de duurdere exemplaren, het is voor een aspirant-investeerder belangrijk om te weten welk type horloge het meest in trek is. Laat de kwarts modellen dus voor wat het is.

Kijk uit naar speciale samenwerkingen

Een bijzondere samenwerking wat aan de basis ligt van een bepaald model is bijna altijd een goede investering. De Omega Speedmaster Snoopy leverde bijvoorbeeld geweldig rendement op korte termijn op en de prijs van dit horloge zal naar verwachting alleen maar stijgen.

investeren in rolex

Onderhoud het horloge

Net als een bijzondere auto, is ook de conditie van het klokje waar je in wil investeren van groot belang. Een horloge wat goed is onderhouden en regelmatig is nagekeken, zal een hogere prijs opleveren bij verkoop. Zorg dus goed voor je collectie.

Contacten ontwikkelen

Ga je serieus aan de slag met het investeren in horloges, zorg er dan voor dat je een goed netwerk hebt. Dit is niet alleen van belang bij de verkoop, ook als je een uniek exemplaar wilt bemachtigen kan een goed netwerk een absolute meerwaarde zijn. Je hebt dan in ieder alle relevante info tot je beschikking, bovendien kun je eerder een gunstige prijs bedingen.

Let op hoeveel je uitgeeft

Een goede investeerder laat zich niet leiden door emoties. Met andere woorden, leg jezelf een budgettaire beperking op. Hoe mooi een horloge ook is, ga er niet meer dan tien procent van je budget aan uitgeven. Gespreid investeren is nog altijd een goed principe en dat geldt ook voor het investeren in horloges.