Direct naar content
Man die aan het sporten is nadat hij slecht heeft geslapen
Afbeelding: Anastase Maragos

Onderzoek: intervaltraining is hét redmiddel als je een slechte slaper bent

Slaap je wel eens slecht en heb je dan geen zin meer om te sporten? Je voelt je moe en gaat liever even op de bank liggen, maar onderzoek wijst uit dat je dan juist moet gaan sporten. Lees hier hoe dat werkt, en welk effect training heeft op slechte slapers.

Door Ramon Pater

Slecht slapen en zwaar trainen

Goed slapen, goed eten en goed trainen. Deze drie dingen gaan hand in hand, maar hoe zit dat met slecht slapen en trainen? Het is van essentieel belang dat je lichaam genoeg rust en verzorging krijgt en dan moet je wel genoeg slapen. Hoe gaan een slechte nacht en trainen samen? Goed, volgens een Amerikaans onderzoek.

Dit onderzoek liet 24 mannen onderverdelen in drie groepen: ‘normaal’ acht uur nachtrust, slaaptekort met vier uur slaap en een groep die hetzelfde slaaptekort kregen mét een high intensity interval training en dus gingen sporten. Het onderzoek duurde vijf nachten lang en was gericht op de vraag of sporten compenseert voor minder en slechter slapen.

Effecten van slaaptekort

Allereerst werden de effecten van slaaptekort op het lichaam getest. Hieruit kwamen interessante resultaten. De onderzoekers zagen een vermindering van glucosetolerantie van 22 procent, maar liefst 18 procent minder mitochondriale functie. Die functie is het motortje van je cellen, en ook sarcoplasmische eiwitsynthese nam af, namelijk met 38 procent.

Victor Freitas

Wat betekenen al deze termen? Een lage glucosetolerantie staat vaak aan de basis van insulineresistentie en diabetes type 2. De mitochondriale functie is op zijn beurt weer belangrijk om kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Sarcoplasma zorgt voor veel energie in de spieren, en dat is dus vele malen minder als je lijdt aan slaaptekort.

Intervaltraining heft effecten slecht slapen op

Bovengenoemde effecten waren van toepassing op de groep met slaapgebrek, zonder training. De groep die drie keer een high intensity training kreeg en slechts vier uur sliep, haalde nagenoeg dezelfde resultaten als de groep die ‘gewoon’ acht uur per nacht sliep.

Maar dat wil niet zeggen dat je nu ineens elke nacht maar een paar uur in bed moet liggen, want op de lange termijn weet men niet de gevolgen van slecht slapen. Een stabiele nachtrust is goed voor je algehele gezondheid en moet ook niet onderschat worden.