Een rijke geschiedenis
Jenever kent een rijke geschiedenis. De drank gaat all-the-way-back naar de 1640. Hier kreeg de drank nog niet zozeer de stempel Jenever, maar werden distillaten gemengd met kruiden vanwege de vermeende medicinale werking. Vervolgens belandde deze drank ook in Engeland. Echter, lukte het de Engelsen niet om de Jenever exact te distilleren zoals de Hollanders dat deden, omdat de originele receptuur te complex was. Hierdoor veranderde de drank langzaam in de drank die wij nu Gin noemen.
Zodoende ontstond er in een keldertje in het centrum van Groningen een bijzonder idee. Een smaakvol, kleurrijk en geurig idee waarbij de Jenever zoals we hem kennen en drinken gecombineerd werd met krachtige kruiden. En de 77 verschillende kruiden worden vandaag de dag nog steeds gebruikt in de beroemde Kruidenbitters van Hooghoudt.
Expertise, liefde en geduld
Door de juiste samenstelling van de ingrediënten, het juiste alcoholpercentage, temperatuur en tijdsduur kan de kwaliteitsjenever gedistilleerd worden. Expertise, liefde en geduld, zoals ze dat bij Hooghoudt zeggen. Echter, betekent niet dat de maakwijze stil hoeft te staan. De authentieke receptuur, gecombineerd met hedendaagse technologie en kwaliteitseisen, resulteren in de drank waar wij van genieten.
Kruidige smaken
Naast de jonge, oude en dubbele graanjenevers beschikt het assortiment van Hooghoudt over krachtige kruidenbitters. Bij deze kruidenbitters wordt een kruidenmengsel drie weken lang getrokken in de zuiverste jenever. Het resultaat is een krachtige Beerenburg die vol en rijk van smaak is.
53, 74 en 77 kruiden
En voor elke gelegenheid heeft Hooghoudt een eigen smaak. Bij ontvangst trapten we af met een pure Kalmoes Beerenburg. Een verfijnde, complexe smaak die zijn zachte dronk te danken heeft aan de Kalmoeswortel. Het warme welkom, de heerlijke bites en het goede gezelschap in combinatie met de Zachtbitter Kruiden&Honing resulteerden in een ontspannen sfeer met goede gesprekken. En hier houdt het niet op. Met de authentieke Beerenburg werd het onbedwongen genieten. Deze kruidenbitter smaakt licht bitter, warm, kruidig en stevig. De heerlijke kazen en kruidige worst combineerden perfect met de krachtige smaak van de kruidenbitters.
Perfect te mixen
Bij een kruidenbitter denken we al gauw aan een drank die we als shot drinken of nippen op een koude winterdag. Echter, is niets minder waar. Een verfrissende cocktail bereidt met een kruidige bitter wordt jouw favoriete cocktail deze zomer. Wij hebben onze favorieten voor jou op een rij gezet:
Dutch Storm
Ingrediënten
- Hooghoudt Kalmoes Beerenburg
- Ginger Beer
- Limoen
- IJsblokjes
Maakwijze
- Vul een longdrink glas met veel ijs, zo blijft je drankje lekker koel
- Schenk 1/3 van het glas vol met Kalmoes Beerenburg
- Voeg 2/3 Ginger Beer toe
- Squeeze een partje limoen & voeg deze toe
- Roer de mix door & geniet!
Rusty Nail Twist
Ingrediënten
- Hooghoudt Zachtbitter
- Hooghoudt Korenwijn
- Angustura bitter
- Citroen
- IJsblokjes
Maakwijze
- Stirr in een tumbler 25 seconden over ijs:
- 30 ml Hooghoudt Zachtbitter
- 45 ml Hooghoudt Korenwijn
- 2 dashes angustura bitter
- Garneer met een zeste van citroen & geniet!
Dutch Negroni
Ingrediënten
- Hooghoudt Korenwijn
- Italian Rosso Vermouth
- Campari
- Orange bitters
- Sinaasappel zest
Maakwijze
- Schenk 40 ml. Korenwijn in een old fashioned tumbler
- Voeg 20 ml. Campari toe
- Schenk 30 ml Italiaanse Vermouth hierop
- Vul het glas verder met ijsblokjes
- Voeg voor meer diepgang 2 dashes orange bitters toe
- Roer 25 seconden door
- Garneer met een zeste van sinaasappel
Geen mierzoete cocktails, maar rijke, smaakvolle dranken die jij drinkt op een mooie zomeravond. Wat is jouw favoriet?