Vakantiedagen volgens de wet

Allereerst de basics. Volgens de Rijksoverheid heeft een werknemer jaarlijks recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. Als voorbeeld: een fulltime werknemer heeft recht op minstens 20 vakantiedagen per jaar, gebaseerd op een 5-daagse werkweek (40 uur). Tijdens deze vakantie krijg je gewoon je geld. Je hebt recht op deze dagen en iedere werkgever moet zich hieraan houden. Het is je goed recht, dus claim het.

 

Parttime baan? Ook jij hebt recht

Maar hoe zit het dan als je geen fulltime baan hebt? Als je parttime werkt, worden je vakantiedagen berekend op basis van je uren. Dus ja, ook jij hebt recht op vakantie. Het aantal dagen kan alleen verschillen, afhankelijk van je contracturen. Check je contract en heb het goed in je hoofd, dan weet je waar je recht op hebt en loop je niets mis.

Gemiddelde vakantiedagen van Nederlandse werknemer

Maar wat zijn de gemiddelde vakantiedagen van Nederlandse werknemers? Volgens verschillende bronnen genieten Nederlanders gemiddeld van zo’n 25 vakantiedagen per jaar. Dat zijn niet alleen de wettelijke dagen, maar ook extraatjes die werkgevers vaak geven.

Sommige geluksvogels scoren zelfs nog meer dagen, afhankelijk van de branche, bedrijfsregels en hoe goed je zelf kunt onderhandelen. Sommigen van ons hebben dus echt mazzel en kunnen vaker een break nemen.

Van reizen tot Netflix & chill

Kortom, vakantiedagen zijn essentieel voor ons werkende leven. Het is niet alleen een recht, maar ook een must om de balans te houden tussen werk en vrije tijd. We willen niet met een burn-out zitten aan het einde van het jaar. Of je nu op zoek bent naar een heerlijke bestemming in het buitenland wil. Of uitkijkt naar een dagje Netflix & chill. Zorg er in ieder geval voor dat je de dagen optimaal benut. Je werkt ervoor en verdient het daarom ook.

Vind je nog steeds dat je te weinig vakantiedagen hebt? Slim plannen: zo heb je 44 dagen vrij in 2024 met 22 vakantiedagen.