Een nieuwe keuken loopt flink de papieren
Als het gaat om keukens, kan een verbouwing al snel peperduur worden. Zo is het tegenwoordig mogelijk om een enorm luxe keuken aan te schaffen waar je maar liefst twee ton voor neertelt, al hoeft het niet altijd zo gek te zijn. De verbouwing van een keuken is meestal gericht op het verlengen van de levensduur ervan. Zo moet je niet alleen betalen voor het lakken van de kastjes en het afwerken van het keukenblad, maar heeft ook de grootte van de keuken een grote invloed op het geldbedrag dat je moet betalen voor een verbouwing. Ook wat betreft inbouwapparatuur kan je flink bedragen stukslaan, maar ook dat hoeft geen miljoenen te kosten. Zo zitten er tussen diverse keukens grote prijsverschillen, wat ook geldt voor de klussers die de boel komen verbouwen. Op dit moment worden er in de bouw stevige tarieven gevraagd, waardoor het vernieuwen van keuken nóg duurder wordt. De gemiddelde prijs van een keukenverbouwing kost gemiddeld 16.500 euro, waar de manuren van een goede klusser dus al bij zijn inbegrepen.
Luxueus sanitair kost duizenden euro’s
Als je te veel geld hebt, is het verbouwen van de badkamer de ideale manier om van je centen af te komen. Zo kan je kiezen voor een bad, inloopdouche en spectaculaire wastafels. De keuze is reuze, want een ligbad kan sober worden uitgevoerd, maar ook over een bubbelinstallatie en televisiescherm beschikken. Een standaard badkamer kost daardoor gemiddeld slechts de helft van een luxueus sanitair. Toch zit het grootste prijsverschil hem in de grootte van de tegels. Grote tegels zijn an sich al kostbaarder, maar omdat deze lastig te plaatsen zijn, vragen bouwvakkers ook meer voor een badkamerverbouwing met riante tegels. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het verleggen van waterleidingen, wat natuurlijk ook niet gratis is. Een verbouwing van de badkamer kost gemiddeld zo’n 10.000 euro!
Uitbouw is de duurste verbouwing aan huis
Één van de meest drastische verbouwingen aan huis is een zogeheten uitbouw. Daarmee vergroot je de woning en geef je het optrekje niet alleen meer woonoppervlakte, maar ook financiële meerwaarde. Een uitbouw zorgt namelijk altijd voor een waardestijging, tenzij deze heel slecht is uitgevoerd. De grootte van de uitbouw heeft de meeste invloed op het geldbedrag dat je ervoor dient af te rekenen. Wat betreft een uitbouw werken bouwvakkers vaak met bepaalde standaardmaten, dus hoe meer meters je besluit aan te bouwen, hoe duurder de verbouwing wordt. Ook hebben diverse opties een grote invloed op de prijs van een dergelijke verbouwing. Zo kan je kiezen voor hoogwaardige kozijnen, duurzaamheid en lichtvoorzieningen, waarmee de prijs aardig wordt opgedreven. Het bedrag dat je gemiddeld kwijt bent voor een uitbouw is zo’n 24.000 euro, waarmee deze verbouwing over het algemeen dus de duurste is in en rondom je woning!
Het plaatsen van een gloednieuwe dakkapel
Om op de zolderruimte extra ruimte te creëren, is het plaatsen van een dakkapel geen slecht plan. Het plaatsen van een dakkapel is misschien een ingrijpende verbouwing, maar je kan hiermee wel een gloednieuwe kamer realiseren. Het dak rondom de zolderverbouwing, moet namelijk opnieuw worden afgewerkt. Zo is het mogelijk dat er eventuele zonnepanelen moeten worden verplaatst en dat neemt uiteraard extra manuren in beslag. Daarnaast is het niet ondenkbaar dat je een vergunning nodig hebt voor het (laten) plaatsen van een dakkapel. Daar zou je dus vergunningaanvragen voor moeten indienen, die in sommige gevallen ook nog gepaard gaan met extra kosten. Verder geldt hoe breder het dakkapel wordt, hoe meer je ervoor dient te betalen, maar dat is wel logisch. De gemiddelde prijs voor het plaatsen van een dakkapel? 12.500 piek!
Het upgraden van de achtertuin met een jacuzzi
In de achtertuin is doorgaans ruimte genoeg voor peperdure aankleding als natuurstenen, kunstgras, schuurtje of zelfs een zwembad. Afhankelijk van de grootte van de tuin zijn er legio opties om je woning van extra luxe en comfort te voorzien. Het aanpakken van de achtertuin wordt vaak door mensen zelf gedaan, al kan het aanleggen van een buitenzwembad, loodzware tegels of een jacuzzi soms erg ingewikkeld zijn. Het inhuren van een hovenier of tuinspecialist met kennis van zaken is dan geen overbodige luxe. Ook moet er tijdens een verbouwing van de achtertuin in veel gevallen rekening worden gehouden met het plaatsen van een schutting om de nodige privacy te herbergen. Per vierkante meter ben je bij het verbouwen van de tuin over het algemeen 85 euro kwijt. Daar zijn de aanschaf van een jacuzzi of tuinset uiteraard niet bij inbegrepen.
De extra kosten van ervaren vakmannen
Naast de dure materialen die bij de verbouwing in of rondom huis komen kijken, moeten de hardwerkende bouwvakkers natuurlijk ook van een financiële vergoeding worden voorzien. De meeste specialisten werken met tarieven per vierkante meter, die de bedragen van een verbouwing flink kunnen doen oplopen. Voor een tegelzetter en hovenier ben je ongeveer 35 euro kwijt per vierkante meter, terwijl een elektricien maar liefst 52,50 piek kost. Om de boel netjes af te werken moet je misschien wel een schilder inschakelen die dik 30 euro kost per vierkante meter, en om de tuin netjes te maken betaal je de hovenier zo’n 40 euro voor dit oppervlak! Goedkoop is het misschien niet, maar met een aantal ingrijpende verbouwing maak je van de grootste bouwval nog een droomwoning!