De hoge kosten van het bouwen van een eigen villa

Uiteraard is een huis bouwen niet gratis. Er komen uiteindelijk veel meer kosten bij kijken dan je denkt. Een koppel (Wout en Kim) vertelt wat zij betaald hebben voor hun woning in het Noord-Brabantse Vinkel en hebben het gehele proces vastgelegd op hun Instagrampagina.

Voor de grond betaalden zij zo’n 231.000 euro. Daarnaast kwamen er nog gemeentelijke kosten van 5.000 euro bij. Voor het uitgraven van het huis betaalden zij zo’n 3.600 euro. Voor de bekisting van het huis hebben zij ook nog zelf de handen uit de mouwen gestoken, waardoor ze hiervoor maar 1600 euro hoefden af te tikken.

Bouw villa maken

Bouwmaterialen zijn ook een dure hobby bij het bouwen van een huis. In totaal is er zo’n 50.000 euro betaald voor onder andere de leidingen, kabels, cement, hout, en het storten van de vloeren. Ook de staalconstructie kostte ongeveer 8.800 euro. Ze hebben hierbij nog relatief in de kosten bespaard, omdat ze zelf veel dingen hebben geplaatst. Om een rieten dak te laten plaatsen moet je rekening houden met zo’n 38.000 euro aan kosten. Daarnaast kosten de kozijnen 36.000 euro, en het betaal je voor het stuken 28.000 euro.

Villa zelf laten maken

Al met al heeft het koppel voor de ruwbouw (dus zonder iets in de woonkamer, badkamer en keuken) een bedrag van 402.000 euro neergelegd. Daar heb je een prachtig huis voor, maar dan moet je zelf ook stevig meewerken. Hierna hebben ze het huis zelf ook nog gezellig moeten maken.

Huis laten neerzetten

Kleine kanttekening over de locatie

Een villa bouwen voor dit geld is zeker mogelijk. Echter zijn de kosten van de grond afhankelijk van de locatie waar je je huis wilt laten bouwen. Zo zullen de grondkosten aanzienlijk hoger liggen in of nabij een grotere stad, dan in het Brabantse Vinkel. Daarnaast zijn er uiteraard nog allerlei mogelijkheden om een huis bouwen goedkoper of duurder te maken. Een dak met dakpannen is bijvoorbeeld goedkoper dan een rieten dak, maar wanneer je nog allerlei technische snufjes in je huis wilt, ben je ook een extra smak geld kwijt. Ook moet je zelf maar net zin hebben om stevig mee te werken aan de bouw van een huis. Heb je niet zoveel met klussen, of heb je daar nauwelijks tijd voor? Wanneer je voor de kleinere dingen ook mensen inhuurt kunnen de kosten nog wel eens behoorlijk oplopen.

Bekijk de video hieronder voor de gehele uitleg van de kosten van Villa Vinkel:

@villavinkel Wat kost het om een huis te bouwen? Dit was echt de meest gestelde vraag. Dus ik zal delen wat de ruwbouw ons ongeveer heeft gekost. Binnenkort meer over de afbouw! #zelfbouw #eigenhuisbouwen #vrijstaandewoning #huisbouwen #japandistyle #theartofliving #zelfbouwen #kavel #bouwproject #eigenhuis ♬ Piano sleep LoFi slow midnight(808930) – Gloveity

Toch liever iets kopen? Check dan dit artikel over hoeveel geld je bij de bank kan lenen om een nieuw huis te kopen.