Wat te doen na je pensioen?

Toch nog even doorgaan met werken? Vrijwilligers werk gaan doen? Een cursus volgen? Zodra je met pensioen gaat, hoef je geen dag van je leven meer te werken. Veel mensen kijken enorm uit naar deze tijd maar zodra je pensioen is begonnen, kan het na een tijdje toch wel wat gaan vervelen. Je bent immers zo gewend om elke dag de hele dag te werken dat het soms lastig is om iets anders te vinden dat het werk-gat vervult. Maar wat dacht je van heerlijk uitwaaien op een heerlijk eiland? Weg uit Nederland en een nieuw avontuur beginnen? Op naar Bali? Let’s go!

 

Na je pensioen lekker uitrusten op Bali, een plan van velen

Waarschijnlijk klinkt dat als een heerlijk plan: even helemaal tot rust komen op Bali. Wonen op Bali tijdens de pensioenjaren is een geweldige tijd om de cultuur, stranden en natuur van het eiland eens goed te kunnen ervaren. Zo kun je bijvoorbeeld genieten de unieke cultuur op Bali: ga eens naar een Balinese dansvoorstelling of leer een instrument bespelen. Je kunt ook kiezen voor het ontmoeten van andere mensen in diverse sociale activiteiten als koken, fitnessen, boekclubs of yogalessen. Ben je meer van de natuur? Dan kun je heerlijke wandelingen maken en het eiland verkennen. Toch moet je wel aardig wat geld hebben gespaard om zo’n heerlijk leven te kunnen leiden.

hoeveel geld nodig leven op bali hoe duur kosten

Hoeveel kost een maand op Bali?

Natuurlijk kun je niet gewoon op Bali gaan wonen en that’s it. Er zitten nog aardig wat kosten aan vast. Allereerst moet je natuurlijk een plek hebben om te wonen. Als je een huis, appartement of anders wilt huren, lijken de prijzen uiteen te lopen van zo’n €250,- tot €1.200,- per maand. Maar naast de huur moet je ook denken aan andere kosten als vervoer, boodschappen, andere activiteiten en overige kosten als een schoonmaker, de was, een telefoon et cetera. Zo zijn mensen ongeveer al zestig tot tachtig euro per maand kwijt aan vervoer, boodschappen zijn gemiddeld tussen de €230,- en €640,- per maand.

Al met al zal het leven op Bali ongeveer tussen de €700,- en €2400,- per maand bedragen. Een grote range natuurlijk, maar je kan het natuurlijk ook zo duur maken als je wil. Hieronder zie je een kort overzicht:

Average Monthly Expenses Costs
Rent (private guesthouse vs full villa rental)  $280 – $1,300
Transportation (motorbike + fuel—buying vs renting)  $60 – $90
Food (groceries + dining out and light on the alcohol)  $250 – $700
 Activities (yoga, massages, diving, etc) $75 – $200
Misc. (cleaner, laundry, phone, etc) $80 – $300
Total $750 to $2,590

Als laatste moet je nog rekening houden met de visa. Als je geen gepensioneerden-visum kunt krijgen, moet je om de zoveel weken het land weer verlaten om überhaupt Bali weer op te mogen. Dus wil je echt na je pensioen gaan wonen op Bali? Hou dan goed rekening met de kosten.

Lees ook: Hoeveel pensioen ontvangen Nederlanders gemiddeld in 2023?