Men gaat vaker uit eten dan vroeger
Uit eten gaan kan flink in de papieren lopen, maar desondanks gaat men steeds vaker de deur uit voor een gezellig etentje. Zo is het wekelijks opzoeken van een restaurant enkel haalbaar voor mensen met een goed gevulde portemonnee. Toch gaan mensen tegenwoordig niet alleen meer uit eten tijdens speciale gelegenheden. Dit valt deels te verklaren door het feit dat we momenteel meer geld te besteden hebben dan vroeger. Blijkbaar worden deze extra knaken niet op de spaarrekening gegooid, maar schaamteloos uitgegeven in restaurants. Ook het aanbod qua restaurants is op dit moment aanzienlijk groter dan vroeger. Zo valt er op culinair gebied nog veel te ontdekken, waardoor mensen er sneller op uit gaan. Tegenwoordig kan je kiezen uit iedere keuken en variëren de menu’s van restaurants van Franse tot Thaise gerechten, en dat willen we kennelijk graag uitproberen.
Gemiddelde uitgaven van bijna 1.650 euro per jaar
Uit cijfers van het CBS blijkt dat we in Nederland gemiddeld bijna 1.650 euro in restaurants wordt uitgegeven per jaar. Deze cijfers werden echter verzameld gedurende een jaar waarin Corona van toepassing was. Daarom is het best reëel om te denken dat dit gemiddelde geldbedrag ietwat hoger ligt. Ook tussen de verschillende generaties zitten er grote verschillen tussen de gemiddelde uitgaven in restaurants. Ouderen gaan over het algemeen minder vaak uit eten, waardoor de uitgaven ook opmerkelijk lager liggen. Dik 30% van de millennials gaat iedere week uit eten, wat dus véél vaker is dan de voorgaande generatie. Ook de huidige generatie is niet vies van een etentje buiten de deur. Per keer geven jongeren maar liefst 44 euro uit in een restaurant.
Vertoeven op het terras is nóg duurder
Tja, goedkoop is het misschien niet, maar populair blijft uit eten gaan wel. Vooral de hoge kosten waar restaurants mee te maken krijgen worden doorberekend op de klanten. Hierbij blijkt het vooral erg duur te zijn om te vertoeven op het terras. De gemiddelde wordt er op het terras per restaurantbezoek bijna het dubbele uitgegeven ten opzichte van een standaard etentje. Voor een borrelplankje en de daarbij onmisbare drankjes betaal je jezelf anno 2024 helemaal blauw. Desondanks blijven we onszelf verwennen in restaurants en draaien eetgelegenheden een enorme omzet. Tja, het blijft heerlijk, eet smakelijk!