Fooi of geen fooi geven?
Fooi geven is redelijk normaal geworden. Of het nou de pizzakoerier, of de extreem beleefde ober is, een fooitje is een teken dat je het naar je zin hebt gehad. In gesprek met het AD ging FNV bestuurder Edwin Vlek aan het woord. Hij vertelde dat mensen minder fooi geven sinds de crisis. “De hoogte van de fooi is behoorlijk teruggelopen. Hetzelfde geldt voor het aantal keren dat we fooi geven. Dit komt doordat we steeds meer pinnen. Deze trend was al een paar jaar geleden ingezet, maar de coronacrisis heeft het in een stroomversnelling gebracht. Tegenwoordig gebruiken we nauwelijks contant geld.”
Dit heeft dan weer invloed op de hoeveelheid fooi die wij geven aan een horecaonderneming.
“Het schiet er vaker bij in. We hoeven alleen de pinpas op het apparaat te leggen en klaar. De uitspraak: ‘Hou het wisselgeld maar’ is grotendeels verdwenen. We moeten nu écht aan fooi denken.”
Hoeveelheid fooi voorheen
De hoeveelheid fooi bepaal je helemaal zelf in Nederland. Nou was het voorheen ‘normaal’ om 5 tot 10 procent van het bedrag dat je al moest betalen, aan fooi erbij te geven. Dit houdt in: hoe hoger de rekening, hoe hoger de fooi. In Amerika betaal je verplicht, althans zo voelt het, 15 tot 20 procent fooi. Maar hoeveel procent fooi geven is nu ‘normaal’?
Maar hoeveel fooi is nou normaal?
Waar we voorheen natuurlijk veel met contant geld betaalde, neemt de pin dat nu over. Daardoor neigen we vaker om het bedrag naar boven af te ronden. Zo wordt de fooi dus over het algemeen lager. 2 tot 5 procent is momenteel normaal om aan fooi te geven, dat is dus minder dan de helft van wat we eerst gaven.