Zo komen we aan de legendarische kapsalon

Eerst even een kort geschiedenislesje over het ontstaan van de kapsalon. Het is namelijk een grappig verhaal. Het gerecht is namelijk ontstaan in Rotterdam, in 2003. Nathaniël Gomes, kapper en eigenaar van een kapsalon, had een keer honger en besloot een shoarmazaak in de buurt te vragen een gerecht te maken die al zijn favoriete ingrediënten combineerden.

Hij kreeg vervolgens een aluminiumbakje met daarin friet met shoarma er bovenop en daar weer gesmolten kaas overheen. Dit werd nog even kort in de oven gedaan. Daarna werd er nog een frisse salade toegevoegd en kwamen sauzen als knolooksaus en sambal om de hoek kijken. Je kunt je voorstellen dat dit misschien een gekke combinatie leek, maar het viel meteen gigantisch in de smaak in de kapsalon van Gomes! Als snel verspreidde het gericht zich in en buiten Rotterdam. Nu is het inmiddels niet meer weg te denken.

 

Verschil kleine en grote portie

Als je weleens bij de shoarmazaak bent geweest, weet je dat je een kleine of grote kapsalon kan bestellen. De hoeveelheid calorieën verschilt dan natuurlijk ook per portie. Maar hoeveel is dat dan? Zoals al eerder genoemd, zit er in een ‘gewone’ kapsalon friet, shoarma, kaas, sla, tomaat, komkommer, (rode) ui, knoflooksaus en eventuele pittige saus. Het kan per shoarmazaak natuurlijk nog verschillen. En omdat er zoveel verschillende ingrediënten inzitten, plus de hoeveelheid zout, vet en eventuele conserveringsmiddelen, zal het je niet verbazen het aantal calorieën aardig kan oplopen. Als je een kleine portie neemt, zullen het aantal calorieën zo rond de 800 – 1000 zitten. Dit is natuurlijk al aardig wat, als je gemiddeld over een hele dag zo’n 2000 – 25000 calorieën in totaal nodig hebt. Als je een grote portie kapsalon neemt, kan het calorieaantal wel oplopen tot zo’n 1600 – 1800. Geen wonder dat je er ook zo vol van raakt.

Kan het ook gezonder?

Nu vraag je je misschien af: kan je een kapsalon ook gezonder maken? Aangezien het zo ontzettend lekker is, zou het zonde zijn als je het niet meer zou willen eten. En natuurlijk kun je heel gemakkelijk een gezondere versie maken die minstens zo lekker is. Zo kun je bijvoorbeeld de shoarma inruilen voor kip of een vleesvervanger en kun je de friet inwisselen voor (zoete) aardappelen. Ook door er meer groente aan toe te voegen en de sauzen zelf te maken, kun je het gerecht al heel makkelijk in calorieën terugdringen. Ben je benieuwd naar een heerlijk recept voor een gezondere kapsalon? Check dan de gezonde kapsalon met kip, die wij al eerder voor jullie hebben uitgewerkt.

Lees ook: Ultiem recept van Gordon Ramsay: speciale pasta carbonara die klaar is in 10 minuten