Wat houdt vakantiegeld precies in?

Het vakantiegeld wordt ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd, en bedraagt meestal 8 procent van je brutoloon. Dit bedrag wordt berekend over het loon van 1 juni van het afgelopen jaar tot 1 juni van het huidige jaar. Als je tussentijds stopt met een bepaalde baan, wordt het opgespaarde vakantiegeld meteen uitbetaald, anders ontvang je het meestal eind mei. Met een heel simpel voorbeeld kunnen we dit illustreren: stel, je verdiende het afgelopen jaar een bedrag van 2000 euro bruto per maand. Dan heb je over elke maand 160 euro vakantiegeld opgebouwd, dus ontvang je in totaal een bedrag van 1920 euro voor het gehele jaar. Dat is een leuk zakcentje om mee te nemen op vakantie, maar pas op: het gaat hier om bruto bedragen, dus dat betekent dat je hier nog belasting over zult moeten betalen. Hoeveel vakantiegeld je uiteindelijk overhoudt, hangt af van de belastingschaal.

 

Hoeveel belasting betaal je over je vakantiegeld?

Om te berekenen hoeveel belasting je moet betalen over je vakantiegeld, is het eerst handig om te weten in welke belastingschaal je valt. Ons belastingstelsel heeft twee belastingschijven: hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. De belastingschaal is afhankelijk van je inkomen en vermogen: heb je een belastbaar inkomen uit werk en woning tot 75.518 euro per jaar, dan val je in belastingschaal 1 en betaal je daar 36,97% belasting over. Vanaf 75.518 euro val je in belastingschaal 2, wat betekent dat je 49,50% belasting moet betalen. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt zodoende elke maand een deel van het inkomen in. De vakantietoeslag komt echter nog bovenop je inkomen: het kan dus zijn dat je vakantiegeld gedeeltelijk of volledig in een bepaalde belastingschijf valt. Hoeveel geld je dus overhoudt van je vakantiegeld, is helemaal afhankelijk van je belastbare inkomen.

Toch een kleine indicatie?

Oké, het is misschien lastig om dergelijke uitspraken te doen, maar we zullen een poging wagen. We gaan nog steeds uit van een maandelijks bedrag 160 euro vakantiegeld, wat neerkomt op een bedrag van 1920 euro aan vakantiegeld per jaar. Als je in totaal niet meer dan 75.518 euro per jaar binnenharkt, betaal je dus 36,97% belasting over je vakantiegeld. Daarmee zou ongeveer 710 euro naar de belasting gaan, waardoor je zelf 1210 euro overhoudt. Die situatie verandert op het moment dat je meer dan 75.518 euro per jaar verdient. Mocht je dan het bedrag van 1920 aan vakantiegeld ontvangen, gaat daarvan 49,50% naar de belasting. Dat is een bedrag van grofweg 950 euro, waardoor je zelf 970 euro overhoudt. Natuurlijk is deze situatie niet realistisch, omdat iemand uit belastingschaal 1 nooit evenveel vakantiegeld ontvangt als iemand uit belastingschaal 2. Maar het gaat om het idee.