Waarom je niet meteen moet gaan sporten na het eten

Voor veel mensen kan sporten na het eten van een zware maaltijd niet lekker vallen. Denk aan de hik, misselijkheid, overgeven, een opgeblazen gevoel en krampen. Dit komt door de concurrerende eisen van zowel je spieren als je spijsverteringsstelsel. En omdat je lichaam zo druk bezig is om aan hun eisen te voldoen, zal het geen optimale prestaties laten zien.

 

Tijd om te wachten na een maaltijd

Er zijn veel voordelen aan eten voor een training. Het geeft je energie en dus brandstof om je lichaam door de oefeningen heen te helpen. Maar hoe lang moet je precies wachten voordat je gaat trainen?

Tijdens het verteren van je eten gaat het langzaam van je maag naar je dunne darmen. Dit proces duurt over het algemeen ongeveer 2-4 uur. Hoewel het meestal niet nodig is om te wachten tot het voedsel dat je hebt gegeten volledig is verteerd voordat je gaat sporten, is het wel het beste om het de tijd te geven om tot rust te komen in je maag. Voor de meeste mensen is 1-2 uur na een behoorlijke maaltijd voldoende. Als je echter een maaltijd hebt gegeten die rijk is aan koolhydraten of veel proteïne, is het beter om 2-3 uur te wachten. Waarom? Omdat dit voedsel langer nodig heeft om te verteren.

hoe lang wachten sporten na eten

Hoe zit het na een kleine maaltijd of een tussendoortje?

Als je een kleine maaltijd of alleen een tussendoortje hebt gehad, kun je meteen daarna sporten. Maar volgens Healthline is het aan te raden om minstens 30 minuten te wachten. Het hangt echt af van de persoonlijke voorkeuren van je lichaam, dus luister daar ook naar.

Dus wat mag je wel of niet eten voor een training? Bekijk dit artikel over wat het beste is om te eten voor een training en dit artikel over de 5 dingen die je beter kan vermijden om te eten en drinken voor het sporten. Zo is jouw voorbereiding optimaal.