Hoelang kan je een fles witte wijn bewaren?

Allereerst is de conditie van de wijn belangrijk, met andere woorden of de fles geopend is of niet. Op het etiket van de witte wijn die je bij je lokale wijnboer hebt gekocht staat meestal niet de houdbaarheid vermeld.

Het wordt anders bij een fles witte wijn uit de supermarkt. Dan moet je er, bij het ontbreken van een houdbaarheidstermijn, van uitgaan dat je die fles ongeopend nog twee jaar kunt bewaren. Overigens zal elke wijnkenner je adviseren om niet lang te wachten, maar de wijn juist binnen een jaar op te drinken.

hoelang witte wijn goed na openen

Hoelang blijft een geopende fles witte wijn goed?

Het bewaren van een fles witte wijn wordt anders als die al open is gemaakt. Het is vooraf belangrijk dat de wijn op de juiste temperatuur wordt geserveerd èn bewaard. Bewaar je de wijn gekoeld, dan is dit hooguit vier dagen. Het is overigens te adviseren om deze periode niet te zien als wet van meden en perzen. De ene witte wijn zal nog prima smaken op dag vier terwijl een andere wijn juist niet meer goed is. Kortom, wacht niet tot deze uiterlijke dag.

Witte wijn laten rijpen

Het verhaal dat wijn beter wordt naar mate je hem lang laat liggen gaat niet op voor iedere wijn. In de meeste gevallen geldt dat wel voor sommige geopende rode wijnen, maar witte wijnen worden echt niet beter als je ze eerst (gesloten) een jaar laat rusten. Sterke nog, het leeuwendeel van de witte wijnen die je kunt kopen zijn juist bedoeld om vrij snel te consumeren. Dat wil niet zeggen dat het nooit kan, maar dit is vaak slechts het geval bij wijnen die gemaakt zijn van de druivensoorten Sémillon en Chardonnay.

Hoelang kan je witte wijn bewaren

Kun je wijn met kurk of schroefdop langer bewaren?

Wil je witte wijn wel bewaren, dan kan het zinvol zijn om te letten op de dop. Een wijn met een schroefdop zal zelden bedoeld zijn om lang te bewaren, maar ook deze kan je wel degelijk langer bewaren om te laten ouderen wat een positieve invloed heeft op de wijn. Heeft de wijn een echte kurk, dan is het raadzaam om de wijn liggend te bewaren. Als de kurk namelijk uitdroogt kan er zuurstof bij de wijn komen waardoor de wijn snel aan smaak verliest. Laat je de fles witte wijn liggen, dan blijft de kurk vochtig en dan kan je de witte wijn na openen nog na 3 tot 5 dagen drinken.