Hoe moet je wijn proeven?

De stelregel bij het kiezen van wijn is simpel: rode wijn hoort bij vlees, witte wijn bij vis en wit vlees. Goed, dan kan al niet meer mis gaan. Mocht je overigens op safe willen spelen, vraag dan de ober met een kritische blik om advies. Heb je de wijn besteld, dan is daar het moment waar het om gaat: de wijn proeven en keuren.

Feitelijk is dat niet helemaal juist. Het gaat namelijk niet om de vraag of de wijn lekker smaakt, maar of deze goed is en er dus bijvoorbeeld geen kurksmaak aan zit. Het goede nieuws: de meeste wijnen in de Nederlandse restaurants zijn behalve schrikbarend duur, wel erg goed.

Keuren van wijn

Ben je vaker op date geweest dan zul je ongetwijfeld weten dat er zelden iets mis is met de wijn. Zowel de wijnproducent als de restaurateur weten hoe ze met wijn om moeten gaan. Je zult dus zelden een wijn treffen die verkeerd is bewaard. Dat wil niet zeggen dat het nooit fout kan gaan, maar het is eerder een uitzondering.

De kunst van het keuren van de wijn is dat je er de tijd voor neemt. Aan de ene kant is het niks meer dan een ritueel, maar neem ondanks dat toch even de tijd ervoor. Het voorkomt dat je gast(en) opmerkingen over de wijn gaan maken als je het iets te gehaast doet. Ben je na de eerste slok nog niet helemaal overtuigd, neem dan de tijd voor een tweede slok. Laat de wijn rustig ronddraaien in het glas zodat het bouquet goed tot zijn recht kan komen.

houdbaarheid van een open fles rode of witte wijn

De gastheer keurt de wijn

De eerste slok is altijd voor de gastheer of voor degene die de wijn heeft besteld. Wil je charmant overkomen, biedt dan je date aan om de wijn te proeven. Mocht je overigens op een diner met meerdere personen aanwezig zijn, dan is het acceptabel om de wijnkenner uit het gezelschap de wijn te laten keuren. Ben je niet helemaal overtuigd van de wijn, vraag dan de sommelier om advies. Schaam je hier vooral niet voor, het gebeurt vaker dan je denkt.

Als de wijn toch niet bevalt

Stel dat je de wijn toch niet helemaal ideaal vindt. In veel gevallen is dat geen reden om de wijn af te keuren. Het goede nieuws is dat een sommelier de wijn zonder problemen terug zal nemen en een alternatief zal aandragen. Ook in dat geval hoef je je er niet voor te schamen. Is de wijn gekeurd en ingeschonken, laat je dan vooral goed smaken.