Ontzettend fantastisch die verjaardagen, niet? Jezelf volgooien met taart en drank, de liefdevolle kaarten die ontvangt en cadeaus. Dit was een tikje sarcastisch, maar soms is het toch wel leuk om even in het centrum van de aandacht te mogen staan. Zorg alleen dat je ego het niet overneemt van de rest van de karakter. Je ego is namelijk gevoelig voor aandacht en vaak niet de leukste jij.

Toen je jong was kwam je er nog wel mee weg wanneer je een beetje zeurderig was als de verwachtingen niet helemaal uitkwamen. Maar als je je na de pubertijd nog druk maakt over zogenaamd te kleine cadeaus, moet je toch nog even een keer nadenken over jouw rol op aarde.

Wat is dan wel de manier om je te gedragen op verjaardag? Probeer de volgende dingen te onthouden.

Het gaat niet om jou

Het is normaal dat je de dag waarop je bent geboren toch als iets bijzonders beschouwt. Maar houd er rekening mee dat dit enkel voor jou, en wellicht je moeder, geldt. Voor je vrienden is het gewoon weer een dag. Het vieren ervan vind jij misschien een ding, maar als een genodigde liever naar de Super Social gaat, dien je dat te accepteren. Ietwat bescheidenheid is gewenst. Je verjaardag is geen kerst.

verjaardag-4

Doe niet moeilijk om je leeftijd

“O, nee, ik word al 27!” Lekker belangrijk. Er is vast iemand in de wereld ouder dan jij. Communiceer het dan ook niet als een probleem. Het enige probleem is dat je geen Tinderchickies van negentien meer mag daten. Krik die leeftijdsgrens dus maar even omhoog.

Houd je kinderlijkheid in toom

Dat je van je vrienden een meisjespop krijgt en een kinderkaart waar “Happy Birthday” uit klinkt, betekent nog niet dat je jezelf debiel kinderlijk kan gedragen. Natuurlijk is het af en toe leuk om even terug te keren naar je jeugdigheid. Blaas ook rustig wat kaarsjes uit. Eet je misselijk aan de taart en geniet van het zingen dat je vrienden vals aan het doen zijn. Maar probeer jezelf niet te verliezen in een spijkerpoepende malloot, hoe leuk dit soms kan zijn.

verjaardag-1

Wees niet trots op social media

Je hebt vast 1200 Facebookvrienden die zien dat jij die dag jarig bent. Dat kan resulteren in wel tweehonderd felicitaties! Chapeau! Jij bent echt een populaire knul. Kan je die dag daarna lekker plaatsen: “omg, thanks voor al die onverwachte felicitaties!”. Want het sturen van een felicitatie kost natuurlijk intens veel moeite.

Reageer gewoon even op je oom Leo en je nichtjes Christiane en Mariska, like een aantal posts en dan is het wel weer oké hoor.

Wees een gericht feestbeest

Om even terug te komen op het eerste punt: je vrienden vinden jouw verjaardag gewoon weer zo’n dag in het jaar. Je kan dus niet van ze verwachten dat ze heel hun agenda vrijhouden om jouw verjaardagsweekender te vieren. Een avondje is voldoende.

Het eerste rondje is van jou, zonder twijfel. En schat een beetje in wat voor feestje door de grootste groep wordt gewaardeerd. Dat je vegan bent geworden en geen alcohol meer drinkt, betekent niet dat je met je vrienden sapjes moet gaan drinken. Uit een avond op de Grote Markt bieren haalt iedereen plezier.

verjaardag-3