De dagen dat alleen motorgangleden tatoeages hadden zijn voorbij. Het is ’s zomers moeilijk om een lichaam te vinden zonder blauw erop. Het niet hebben van een tattoo is bijna vreemder dan wel. Hoe is de populariteit zo gestegen? Waarschijnlijk om dezelfde reden als hipsterbaarden. Maar dat achterwegen.
Een tatoeage is geen tijdelijk plakplaatje. Het staat voor leven gekerfd in je lichaam. En dat maakt het zo’n moeilijk ding. Als je het nu tof vindt om een zwaluw boven je linkerwenkbrauw te zetten, betekent dat niet dat je dit over tien jaar nog steeds aan goed idee vond. Angst voor spijt is de reden dat toch nog een hoop mensen ervoor kiezen geen tatoeage te zetten, terwijl ze het wel zouden willen.
Hoe zet je nu wel een tatoeage waar je geen spijt van krijgt? Hier acht tips.
Overhaast niet, denk en teken
Soms pakken spontane tatoeages goed uit. Meestal niet. Het is toch een levenslang iets. Teken dus een aantal variaties. Het zal je verbazen hoe je originele versie na een aantal aanpassingen steeds beter wordt.
Grootte
Direct full size gaan is wellicht niet het beste idee. Start klein. De tatoeëerder kan later altijd meer toevoegen. Werk dat door de jaren heen is ontwikkeld, ziet er vaak zo veel toffer uit.
De kunstenaar
Zoeken, zoeken en vooral zoeken. Vraag rond voor goed advies. Struin fora af. Vind een stijl die je heel tof vindt en ga na welke tekenaars hier gespecialiseerd in zijn.
Communiceer
Een belangrijke: ga eerst langs bij de shop waar je hem wilt laten zetten. Stel je voor. Bespreek je ideeën. Laat de tatoeëerder er over nadenken. Ga niet klakkeloos zitten en laat niet direct je arm vol blaffen. Dat is voor niet één partij relax.
Plek
Denk hier zelf eerst goed over na, maar laat je vooral ook adviseren door de kenner. Zij hebben verstand van lichaamsgeometrie. Door je tatoeage hoger of lager te plaatsen kan echt een wereld van verschil zijn. Als je twijfelt over hun keuze, zeg het.
Portretten
Dit is vaak het meest spannend, omdat het vaak niet helemaal eruit komt te zien als je zou verwachten. Verdriedubbel ongeveer de tijd die je normaal zou uittrekken voor het vinden van een goede tatoeëerder.
Nazorg
Verzorg je tatoeage na het zetten goed. Heel goed. Gewoon precies zoals aangegeven wordt. Je wilt niet dat het door jouw onkunde een soort inktvlek wordt.
Fooi
Een tattoo-artiest biedt een service. Ben je tevreden? Dan is een fooi zeker gepast. In Nederland hanteren we vaak tien procent van het totaal. Het laten zien van waardering doet niemand pijn.
De conclusie van het verhaal is dat je vooral de tijd moet nemen. Ga op onderzoek uit, praat met mensen om je heen en communiceer heel duidelijk met de artiest, zodat je beide genieten van het resultaat.