Hoe rijk is Ronald Koeman?

Na de gênante 2-8 nederlaag tegen Bayern München, was het tijd voor Quique Setién om z’n koffers te pakken. Er werd veel gespeculeerd dat Ronald Koeman hem zou opvolgen – en dat gebeurde ook. ‘Sneeuwvlokje’ is nu dus de aangewezen persoon om Barcelona weer op de rails te krijgen. Dit is overgrens niet de eerste keer dat hij aan de slag gaat als trainer in de tweede stad van Spanje. In 1998 tot 2000 was hij daar de assistent trainer en later nog van het tweede elftal. Allemaal leuk en aardig, maar we gaan het vanaf nu hebben over cijfers. Zo rijk is Ronald Koeman – vóór Barcelona.

Ondanks de verloederde staat van waarin Barcelona zich verkeert, heeft het wereldwijd nog steeds een hoog aanzien. ‘Het Kanon’ weet daar alles van en het is niet gek dat we hem hiernaartoe zien vertrekken. Voor het geld hoeft Koeman het in ieder geval niet te doen. Daar heeft hij in het verleden al genoeg van binnen gehengeld.

Voetbalcarrière en het vermogen van de trainer

De ex-bondscoach speelde in zijn voetbalperiode voor Groningen, Ajax, PSV Feyenoord en natuurlijk Barcelona. Vandaag de dag zal je met dat portfolio aan clubs een klap geld mee binnen harken waar je u tegen zegt, maar vroeger was het allemaal flink wat kariger. In zijn actieve voetbalcarrière in de top wordt gechat dat hij ongeveer 12 miljoen gulden verzegelde met zijn kunsten op het velden. Omgerekend naar euro’s komt dat neer op zo’n €5,4 miljoen.

In vergelijking heeft het trainerschap Koeman financieel gezien meer opgeleverd. Waar hij in de dug-out (en vaak daarbuiten) zat bij onder andere de Nederlandse top drie, SL Benfica, Valencia, Southampton en Everton. In Goodison Park pakte hij op jaarbasis 6 miljoen bruto pond. Maar de zes maanden bij Valencia bleken het meest lucratief, daar ving hij inclusief ontslagpremie €6 miljoen. Wat de KNVB hem heeft betaald om ons Oranje te coachen is echter nooit bekendgemaakt.

Buiten de voetbalwereld verdient hij ook knaken

Niet alles draait om voetbal in de enerverende wereld van Koeman. Samen met zijn vrouw heeft hij ook nog bv. Robar. In de jaarrekening over 2019 staat dat het eigen vermogen van die bv boven de €7 miljoen uitkomt. Het koppel is daarnaast ook niet vies van wat vastgoed hier en daar. Ze hebben een woonhuis in Naarden, die hij in op de kop tikte voor €2,15 miljoen, zonder hypotheek. Verder nog een aantal winkelpanden in Het Gooi en een nog wat panden in Groningen, Oosterbeek en Amsterdam. Het appartement op de Elisabeth Wolffstraat te Amsterdam is goed voor ruim 9 ton. Met de knotsgekke stijgende huizenmarkt in onze hoofdstad zal dat bedrag alweer ’n stuk hoger liggen. Een jaar eerder kochten ze voor €6 ton een bedrijfspand aan de Utrechtseweg in Oosterbeek.

Met al deze fratsen bij elkaar gerekend, schat de Quote het vermogen van Koeman op dit moment rond de €35 miljoen. Dankzij zijn nieuwe functie in Camp Nou zal daar nog het een en ander aan toegevoegd worden. Zijn voorganger Setién ving zo’n €500.000 per maand voor zijn wanprestaties. Reken maar dat Koeman minstens dat gaat verdienen, als het niet stukken meer is.

Ook een andere oud-bondscoach zit er warmpjes bij. Zo rijk is Louis van Gaal.