Jezelf totaal uitsloven in de sportschool is goed voor de looks. Dat gaat niemand ontkennen. Echter, al dat proteïne rijke voer en zweet wil er weleens voor zorgen dat jouw schouderbladen onder ongewilde plekken gaan zitten. Lichaamsacne is bijna niet te vermijden en een probleem waar veel mannen mee kampen.

Hoewel er vrouwen zijn die met liefde je rug naar de sodemieter willen in helpen door die plekjes met alle kracht te doen exploderen, willen veel mannen deze plaag toch op een andere manier bestrijden. Voordat je naar een dermatoloog rent, is het waardig om de oorzaken uit te stippelen. Hormonale veranderingen kunnen er uiteraard voor zorgen, maar het probleem stopt wellicht niet na de puberteit. Bekende oorzaken zijn ontstekingen, bacteriën en overtollige productie van oliën in de huid, maar ook middelen als alcohol en roken komen de huid niet echt ten goede.

Om komende zomer zorgeloos je rug in te kunnen laten smeren, hebben we de volgende behandelingen voor je op een rij gezet.

Douche na je training

Sommige guys douchen niet graag in een openbare ruimte. Is niet erg, zo lang je als je thuiskomt maar direct onder het water stapt. Het zweet dat nog in je huid huist, kan zich omzetten in een bacterie dat acne veroorzaakt.

Ga naar het strand

lichaamsacne-2

Die acne moet je er niet van weerhouden om het strand te bezoeken. Juist niet. Elementen als zoutwater en zon zijn goede medicijnen tegen de geïrriteerde huid. Laat de zee je rug minstens tien minuten masseren om je ‘m vervolgens een aantal minuten te roosteren in de zon. Herhaal dit een aantal keer per week komende zomer en je zal verschil zien.

Was je handdoeken en dekbedovertrek

Uit onderzoek blijkt dat single mannen tussen de 18 en 25 jaar hun dekbedovertrek eens in de drie maanden wassen. Z I E K smerig. Je moeder waste het niet voor niks wekelijks. Al die dode huidcellen, oliën en zweet trekt zalig in jouw dekbed. Daar kruip jij weer in. En je scharrel ook. Die zweet ook, als het goed is. Hetzelfde geldt voor je handdoeken. Was het frequenter, zodat je huid niet aangetast wordt door al die ranzige zooi die achterblijft in je bed.

Ademhalende kleding

lichaamsacne-1

Probeer synthetische materialen te mijden, aangezien deze vocht en oliën vasthouden op jouw huid. Hierboven staat dat je dit niet wilt. Draag daarom kleding die niet helemaal strak om het lichaam zit en van natuurlijke materialen is, zoals katoen en wol. Dus gooi je strakke V-Hals shirtjes alsjeblieft bij het grofvuil en koop relaxer zittende tees. Niet alleen om gezondheidsredenen.

Koop de juiste grooming producten

Een goede gezichtsscrub helpt om je gezicht vrij te houden van acne, maar bedenk dat je gezicht een ander type huid is dan de rest van je lichaam. Zorg dus dat je niet dat je schuurpapier gaat op je gezicht. Wrijf voorzichtig.

Sla voeding met hoge kcal over

lichaamsacne-4

Kom, even samen huilen. Zeg gedag tegen de Kentucky. Tegen je Febo-kroket. Tegen je met bacon overladen ontbijt. Sorry, jongens.

Boek een bacial

Een wat? Een rugtreatment. Mocht je nou echt goed last hebben van acne op je rug, is er niks ergs aan om dit te laten behandelen.

Verander van wasmiddel

lichaamsacne-3

Veel in water-oplosbare wasmiddelen bevatten parfums die in de kleding blijven steken, waardoor de huid geïrriteerd kan raken. Zoek naar niet-biologische middelen (ja, niet-biologisch) die enzym-vrije ingrediënten bevatten die de huid beschermen. Gebruik daarnaast maar de helft van de aanbevolen hoeveelheid, zodat je er zeker van bent dat alles eruit wordt gewassen.

Let op met conditioner

Om die lange lokken van je te voeden, gooi je er wellicht wat conditioner in. Maar voor heren met lang haar kan conditioner zorgen voor acne op de rug, indien het er niet voldoende uit wordt gewassen. Spoel het goed uit met koel water.

Vraag om medicatie

Sommige mannen hebben een heel gevoelige huid die om meer vraagt dan enkel een ander wasmiddel. Dan zit er niets anders op dan naar de dokter te gaan en te vragen om medicatie.