Is een bad goed voor je?

Het is heerlijk om jezelf af en toe even te verwennen met een lekker warm bad. Dit gevoel van ultieme luiheid kan heerlijk zijn om even bij te komen, en bovendien word je er nog schoon van ook. Maar goed, voordat je weer een plonsje waagt in de badkuip: is het gezond of niet om dit op dagelijkse basis te doen? En in welke mate kan je dan wel gezond een bad nemen?

Uitdroging van de huid

Dat blijkt nog behoorlijk gecompliceerd te liggen. Zo zou het nemen van een dagelijks bad dermatologisch gezien minder gezond zijn. Zo heeft dermatoloog Marjolein Leenarts verteld in een interview met NU.nl. Het hete water op je huid zou namelijk verdampen, en daarbij ook vocht vanuit de huid meenemen. Bovendien zou je door het sop huidvetten kunnen verliezen. Al met al is het, zeker wanneer je vaak last hebt van een droge huid, verstandig om niet al te vaak een bad te nemen. Je zou het wellicht dus beter kunnen beperken naar één keer per week. Toch zou met regelmaat badderen ook zijn positieve kanten hebben.

In bad gaan maakt je positiever

Gelukkig blijkt met regelmaat badderen ook zijn positieve kanten te hebben. Het zou je namelijk een stuk positiever maken. In 2002 deed Neil Morris onderzoek naar de psychologische effecten van een bad nemen, en kwam tot de conclusie dat je door een bad te nemen het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Bovendien zou het een ontspannen gevoel geven, en zouden door het warme water je bloedvaten verder openstaan. Dit zou ervoor zorgen dat je meer energie hebt.

Minder kans op hart- en vaatziekten

Dagelijks badderen zou ook nog een ander positief gezondheidseffect hebben. Japanse onderzoeksinstellingen hebben een onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten en bepaalde levenspatronen. Met 61.000 deelnemers tussen de 45 en 59 jaar oud werd er gekeken naar bewegings- en voedingsgewoonten, alcoholinname, het BMI, de gemiddelde slaapduur, de medische voorgeschiedenis, en ook badderen. 20 jaar later keken ze weer naar deze mensen, en kwamen ze erachter dat de mensen die dagelijks een warm bad namen 28% minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Bovendien zouden de dagelijkse badderaars 26% minder kans hebben op een beroerte, dan mensen die maximaal twee keer per week een bad namen.

Al met al kun je wel stellen dat het nemen van een bad zijn voor- en nadelen heeft. Wanneer je last hebt van een droge huid kan je beter niet op dagelijkse basis badderen. Wanneer je hier niet zo vaak last van hebt, dan kan met regelmaat in bad zitten zijn positieve werkingen hebben. Bovendien is het ook afhankelijk van hoe warm, en hoe lang je badsessie is. Eenmaal per week zou voor de huid in ieder geval het beste zijn.

Meer weten over gezondheid? Dit zijn de 9 gouden regels voor een gezond leven.