Hoe duur is een bruiloft gemiddeld?

Uiteraard bepaal jezelf hoe gek je het wil maken, maar zelfs als je er zo min mogelijk geld aan de hele trouwdag wilt besteden, gaat het nog steeds geld kosten. Maar hoe duur is een bruiloft gemiddeld? Om het maar gelijk duidelijk te maken, de gemiddelde bruiloft kost 14.548 euro. Dat is natuurlijk zonder de kosten voor de huwelijksreis. Met die wetenschap in het achterhoofd is het handig om te weten waar die kosten allemaal aan op gaan en waar je eventueel op kan bezuinigen.

Natuurlijk gaat het bij het trouwen om de liefde en niet om de centen, maar het is wel zo verstandig om eerst even te bepalen wat jullie budget is. Doe je dat niet, dan ben je al snel veel te duur uit. Heb je nog even de tijd – als het goed is plan je zo’n gebeurtenis ruim van tevoren – dan moet je eigenlijk een spaarplan opstellen. Zo weet je exact wat je elke maand opzij moet leggen. Ga hierbij uit van een ‘worst case scenario’, met andere woorden, reken je niet rijk. Ga niet uit van de financiële bijdrage die je van vrienden of familie verwacht. Door je juist te richten op je eigen kracht kom je een stuk verder en loop je minder kans op tegenvallers.

hoe duur is een bruiloft kosten

Maak een goede begroting van de kosten

Bij het vaststellen van je budget kan het zinvol zijn om eerst te kijken wat je moet begroten. De vragen die je zult moeten beantwoorden zijn eigenlijk heel eenvoudig: wat wil ik en hoeveel wil ik eraan uitgeven. Dat klinkt simpel, maar houd onderstaande lijst aan als richtpunt:

  • Bruidsjurk
  • Kostuum
  • Boeket
  • Trouwringen
  • Trouwauto & volgauto’s
  • Fotograaf
  • Receptie
  • Diner
  • Feest
  • Giveaway’s

Elke bruiloft is weer anders

Uiteraard is bovenstaande lijst slechts indicatief en zal elke bruiloft er anders uitzien. Wellicht vindt je het prettig om samen te werken met een professionele weddingplanner of houd je liever zelf de regie in handen. Dergelijke zaken bepalen wat het ongeveer zal kosten en zo weet je snel genoeg wat het streefbedrag moet zijn. Wees in ieder geval zo slim om een kostenpost van 10% in te calculeren voor onvoorziene uitgaven.

hoe duur is een bruoiloft

Tips voor een goedkopere bruiloft

Zie je nu opeens tegen alle (vaak) hoge kosten op, dan zijn er tal van manieren om de bruiloft perfect te laten verlopen zonder dat het je een vermogen kost. Is een grandioze aankleding niet strikt noodzakelijk, dan kan het helpen om aan de hand van de volgende tips je bruiloft net zo leuk, maar wel goedkoper te maken:

  • Heeft een van jullie vrienden een waanzinnig mooie auto? Vraag dan of je die als bruidsauto kan gebruiken
  • Een echte trouwfotograaf is verre van goedkoop. In je vriendenkring zit vast iemand met een creatieve inslag, schakel hem of haar dus in. Wil je bijzondere trouwfoto’s hebben? Deel dan wegwerpcamera’s uit en zorg ervoor dat de gasten ze weer bij je inleveren, zo heb je in een keer waanzinnig veel trouwfoto’s en kun je de leukste zelf uitzoeken.
  • Trouwringen zijn zo duur omdat… het trouwringen zijn. Gouden vriendschapsringen zijn net zo waardevol en een stuk goedkoper
  • Voor een bruidsjurk gaat dat ook op. In veel gevallen kun je net zo goed kijken naar een indrukwekkende galajurk of kijk eens naar een Turkse avondjurk. Dat scheelt al snel honderden euro’s.
  • Wil je veel gasten uitnodigen, maar zit je niet te wachten op een duur uitgevallen diner? Overweeg dan om het diner te vervangen door een BBQ. In veel gevallen is dat een gezelliger en is de informele sfeer juist een prima aanloop naar het echte huwelijksfeest.

Kan je ook gratis trouwen?

Het kan nog steeds: gratis trouwen. In veel Nederlandse gemeenten is het mogelijk om nagenoeg gratis een huwelijk te sluiten. Je zal dan wel op de koop toe moeten nemen dat je in dat geval op de minst favoriete tijdstippen aanwezig moet zijn. Zo kun je in Apeldoorn bijvoorbeeld alleen op dinsdag om 08.30 uur en 09.00 uur kosteloos het huwelijk sluiten. In Leeuwarden is dat op maandag om 09:00, 09:15 of 09:30 uur. Daarnaast ben je vrijwel altijd beperkt wat betreft het aantal gasten wat je mee mag nemen en kunnen er geen toespraken worden gehouden. Dat klinkt dus als een saaie bedoeling, maar je bespaart je op die manier al snel enkele honderden euro’s. Wil je echt gratis trouwen, regel dan wel zelf je getuigen, een getuige van de gemeente kost immers altijd geld, ook al is de huwelijksvoltrekking op zich helemaal gratis.