Een hoed is een gevaarlijke accessoire. Gevaarlijk, gevaarlijk, misschien wat overdreven – maar het is moeilijk te dragen. Negen van de tien keer lijkt het alsof je net iets te veel je best doet om er hip uit te zien. Ook kan een lijken alsof je met een pet tien jaar terug de tijd in gaat.  Maar soms, heel soms, kan een hoed je outfit echt totaal afmaken. Maar hoe doe je dit precies?

Fedora

Deze ken je wel. Jazz-veteraan Frank Sinatra rockte ‘m alsof het niets was. Ook Don Draper weet deze hoed zich zo eigen te maken dat het eng wordt. En dat is het ding met deze hoed: wanneer ‘ie goed gedragen wordt, gaat je hoffelijke uitstraling ineens door het plafond. Maar dat lukt niet iedereen. Hoe kan je dit wel realiseren?

Zorg dat de hoed past bij de vorm van je gezicht, het gaat daarbij voornamelijk om balans. Heb je een smaller gezicht, kan je dit compenseren met een bredere hoedrand. Bij een breder/ronder gezicht is het beter om de rand wat kleiner te houden. Zorg daarnaast dat ‘ie past. Koop ‘m niet te groot en als je een goede coupe haar hebt, houd er rekening mee dat je hoofd smaller is dan je denkt. De hoed mag dan best wat krapper zitten.

Er wordt soms gesteld dat een fedorahoed niet casual gedragen kan worden. Hier zijn wij het niet helemaal mee eens. De tijd dat ze met een long-tee en skinny jeans werden gedragen, mogen wel voorbij zijn. Maar zoals een aantal heren hieronder bewijzen, kan het goed casual. Met derby’s en nette trousers zit je eigenlijk altijd wel goed. Met een pak helemaal.

hoed-1 hoed-3 hoed-2 hoed-5 hoed-8 hoed-9
Fedora zomer MAN MAN

Refined Summer Hat

Scotch & Soda €50 Shop nu
Fedora bruin MAN MAN

Bruine strohoed

River Island €20 Shop nu

Flat cap

Ja, dit is er ook een voor de pro’s hoor, aangezien Siske de Rat-looks op de loer liggen. Hoewel dit natuurlijk een boegbeeld uit de Nederlandse filmindustrie is, wil je er toch niet helemaal mee geassocieerd worden. Maar hé, als David Beckham deze rakker op z’n hoofd durft te zetten, durf jij dat ook.

En dit hoeft helemaal niet al te ingewikkeld te zijn. Zorg, in tegen stelling tot de fedora, dat de hoed niet te veel stof heeft. Zo voorkom je het mushroom effect, ofwel dat die bollingen vertoont aan de zijkanten. Ook de stof moet niet te druk zijn, gewoon plain blauw, beige of denim is prima. Deze accessoire is goed te dragen met een casual-smart outfit.

hoed-6 hoed-10 hoed-15
Flatcap blauw MAN MAN

Flat cap van linnen

Profuomo €50 Shop nu
Flatcap beige MAN MAN

Beige pet met klep van keperstof

River Island €20 Shop nu

Baseball cap

Dit sporticoon vindt zijn roots in het honkbal, maar is uitgegroeid tot sleutelfiguur in streetwear. Sommigen vinden dat deze pet ook te dragen is met een pak. Dat lijkt ons echter geen goede combinatie. Rock deze wel gewoon met je denim, sneakers en sweater. Zorg dat de pet goed aansluit op je hoofd en de cap licht gebogen is en te allen tijde recht vooruit wijst. Wij zijn fan van de luxere uitvoeringen in wol of suède, maar een katoenen voldoet ook meer dan oké.

hoed-14 hoed-12 hoed-13
Baseball cap suede beige MAN MAN

SUÈDE BASEBALL PET VAN KALFSLEER

Brioni €450 Shop nu
Baseball cap groen MAN MAN

Kakigroene baseballpet

River Island €17 Shop nu

Het is niet eenvoudig om een hoed als accessoire te rocken, maar het kan. Een schijnbaar simpelere manier is hoe jij je schoenen met broek moet matchen. Een onderwerp waarbij velen mannen de mist ingaan.