Hoe proef je bier?

Ten eerste moet je met uiterste precisie kijken naar het bier. Voordat je een slok neemt, neem een moment om het bier te observeren. Let op de kleur, de consistentie en hoe het tegen het licht houdt. Chuck, met zijn doorgewinterde ogen, kan bijna een verhaal vertellen door alleen al naar het bier te kijken. Maar voor ons gewone stervelingen is het een kwestie van praktijk. Is het uitnodigend? Schreeuwt het om gedronken te worden? Dat is wat je wilt weten.

Wals het bier rond in het glas. Net als bij wijn en whisky, geef het bier een zachte wals in het glas. Hierdoor komen de hopvluchtige stoffen vrij, volgens Chuck. Het is als het ontkurken van een fles vol smaak en aroma’s.

Gebruik je zintuigen

Doe je neus in het glas en ruik. Breng het glas naar je neus en neem een diepe adem. Wat ruik je? De notities die je oppikt zijn helemaal van jou, ze kunnen compleet anders zijn dan die van je drinkmaatje. Maar pas op voor het schuim, zoals Chuck adviseert. Niemand wil schuim in zijn neus!

Neem een slokje en wals het rond in je mond. Nu komt het leukste gedeelte: proeven. Laat de vloeistof je mond vullen en speel met de smaaknotities. Denk aan de balans tussen bitter en zoet, de textuur en de body. Maar slik nog niet door!

Slik met je mond open. De laatste stap is om het door te slikken met je mond open. Chuck zegt dat dit je smaakpapillen wast met bier en lucht tegelijk, waardoor die rijke mout- en hopsmaken naar voren komen. Laat het bier over je gehemelte glijden en geniet van de ervaring.

En daar heb je het, de vijf stappen om bier correct te proeven, rechtstreeks van de meester zelf. Dus volgende keer dat je een biertje oppakt, weet je precies wat te doen om het meeste uit die slok te halen. Cheers!