Afvallen als student, hoe doe je het?

Hieronder vind je de allerbeste tips om te afvallen als student. Denk er aan: afvallen gaat niet in een weekje. Je zult deze tips dus systematisch moeten gaan toepassen. Succes!

1. Mealplanning

Hier heb je wel echt een vriezer voor nodig, maar met dit handige trucje heb je altijd iets gezonds in huis. Mealplanning houdt in dat je een grote portie (van een gezond gerecht) kookt, deze dan (deels) invriest in porties. Als je dan een dag geen zin hebt om te koken, kun je altijd op je diepvries terugvallen. Zo voorkom je dat je naar de friettent op de hoek gaat of een kebab bestelt. Ook mega handig: als je van huis komt, kun je aan je ouders vragen of ze een extra portie voor je willen koken. Die kun je ook weer invriezen.

koken als student afvallen gezond leven

2.  Ritme

Als je de ene dag om 17.00 eet, maar de andere dag op datzelfde tijdstip een zak chips naar binnen stouwt (en dus enkele uren later dineert), is dat slecht voor je metabolisch systeem. Ook ‘geen tijd hebben voor ontbijt’ resulteert vaak in ongezonde snacks later op de dag, wat ook weer je ritme in de war schopt. Probeer op regelmatige tijden te eten. Haal ook niet al te veel ongezonde snacks in huis. Wat je niet hebt, kun je ook niet op eten.

3. Pak de fiets

Ja, je hebt gratis OV tijdens je studententijd, maar dat betekent niet dat je voor elk wissewasje de bus moet pakken. Fiets naar de supermarkt, de universiteit of je vrienden. Je zult op lange termijn merken dat het een hoop scheelt in je conditie.

4. Leer iets anders koken dan pasta (bij voorkeur vegetarisch)

Pasta mag dan wel studentenmaaltijd nummer 1 zijn, maar ditzelfde gerecht staat ook hoog op de lijst van dikmakers. Zeker als er ook nog eens vlees en saus bij zit. Probeer afwisselend te koken en leer nieuwe recepten van huisgenoten. Ook handig voor afvallen (en de portemonnee, en het milieu): probeer wat vaker vegetarisch te eten. Het zou je verbazen welke lekkere dingen je kunt maken zonder vlees op je bord.

gezond eten student studentenmaaltijd

5. Klein is fijn

Kleine borden helpen je minder te eten. Hetzelfde geldt voor kleine wijnglazen, kleine chips-bakjes en kleine bekers. Koop je benodigdheden dus klein. Ook hierbij merk je in the long run als het goed is het verschil.

6. Studenten sportvereniging

Er zijn genoeg studenten sportverenigingen te vinden in jouw studentenstad. Vraag eens een keertje rond wat je studiegenoten allemaal doen aan sport. Misschien vind je wel een nieuwe passie.

Wil je écht afvallen? Dat doe je het snelst met deze 10 sporten.

7. Slaap genoeg (en op dezelfde tijden)

Deze tip is af en toe wat lastiger, dat weten wij ook wel. Maar probeer minstens 8 uur slaap per nacht te krijgen. Om af te vallen is slapen enorm belangrijk. En ook hier is een vast slaapritme weer erg belangrijk. Af en toe ‘nee’ zeggen tegen stappen omdat je slaapschema er dan compleet aan gaat is echt geen schande.

8. Drink met mate

Sta jij graag elke avond in de kroeg biertjes weg te tikken? Dan heb ik slecht nieuws voor je. Afvallen en alcohol drinken gaan namelijk niet goed samen. Integendeel! Je hebt vast nog nooit gekeken hoeveel calorieën er in een biertje zitten. Maar als je even telt hoeveel je er drinkt op een avond, moet je vast even slikken. Wil je toch een alcoholisch drankje nuttigen? Dit zijn de alcoholische dranken met de minste calorieën.

alcohol afvallen student

9. Katerontbijtjes zijn de duivel

En mocht je het dan toch te bond hebben gemaakt, zijn katerontbijtjes óók niet de way to go als je wilt afvallen als student. Voorkom vettigheid, ook al heb je daar waarschijnlijk veel zin in. Maar bak in plaats daarvan een ei, eet een banaan en drink heel veel water. Sterkte!

10. Vind een workout-buddy

Samen naar de sportschool is leuker dan alleen. Plus: je voelt je verantwoordelijk om te gaan, dus zal niet zo snel een workout overslaan als je samen gaat. Geen tijd of geld voor de sportschool? Check dan deze oefeningen om thuis fit te blijven of worden. Zowel borstspieren, buikspieren, armspieren en beenspieren komen aan bod.